jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Cebulowe krokiety

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Czasem wystarczy tak nie wiele składników, aby uzyskać pyszne danie.

Cebulowe krokiety Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cebulowe krokiety

 

 

Sposób przygotowania:

Cebulowe krokiety
CIASTO: Mleko wlewamy do miski. Dokładamy do niego mąkę, jajka, proszek oraz sól. Całość dokładnie miksujemy. Z gotowego ciasta smażymy porcjami naleśniki. Na upieczone nakładamy po około 2 łyżki nadzienia cebulowego. Naleśniki zwijamy formując kształt krokieta. Zawinięte krokiety panierujemy w jajku i bułce tartej. Tak przygotowane smażymy na oleju do zrumienienia z obu stron. Podajemy na ciepło. NADZIENIE: Cebulę przekrawamy na połowę i kroimy w cienkie plasterki. Jeśli jest duża przekrawamy wcześniej na cztery części. Pokrojoną przekładamy na patelnie i delikatnie rumienimy na oleju. Między czasie ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Zeszkloną cebule doprawiamy do smaku. Zdejmujemy z ognia. Do delikatnie przestygniętej dodajemy bułkę tartą, a następnie ser. Całość mieszamy. Nadzieniem smarujemy naleśniki
Cebulowe krokiety
Z gotowego ciasta smażymy naleśniki rumieniąc je z obu stron
Cebulowe krokiety
do usmażonej cebuli dodajemy ser oraz bułkę tartą. Doprawiamy do smaku
Cebulowe krokiety
Farszem smarujemy naleśniki i formujemy krokiety
Cebulowe krokiety
Zwinięte naleśniki panierujemy i rumienimy na oleju do zrumienienia