sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 394]

Cepeliny z trzema rodzajami mięsa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Cepeliny inaczej kartacze czyli ziemniaczane kluski z mięsnym farszem. Do przygotowania użyłam trzech rodzajów mięsa, dzięki czemu zyskały niepowtarzalny smak.

Cepeliny z trzema rodzajami mięsa

Składniki:

Cepeliny z trzema rodzajami mięsa

 

 

 

  • Dodatkowo
  • 1 cebula
  • ok. 100 g boczku

Sposób przygotowania:

Cepeliny z trzema rodzajami mięsa
Jagnięcinę, wołowinę i wieprzowinę mielimy razem z czosnkiem. Dodajemy majeranek i dokładnie mieszamy. W zależności od tego jak "suche" mamy mięso wgniatamy w nie odpowiednią ilość słoniny, (powinna rozpływać się w palcach). Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy olej. Farsz dokładnie mieszamy do połączenia wszystkich składników. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Surowe ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Odciskamy dobrze z soku, żeby nie ściemniały. Oba rodzaje ziemniaków łączymy ze sobą dokładnie mieszając. Dodajemy pozostały sok i mąkę ziemniaczaną. Ciasto dobrze wyrabiamy do momentu, aż nie będzie kleiło się do rąk. Na dłoni robimy owalny placek, na nim układamy czubatą łyżeczkę farszu. Formujemy owalne kluski. Mnie wyszło 26 sztuk. Cepeliny gotujemy w osolonej wodzie na małym ogniu przez kilkanaście minut. Podajemy z okrasą przygotowaną z boczku i cebuli pokrojonych w kostkę i dobrze wysmażonych na patelni.