Sposób przygotowania:
Cepeliny z łopatką i pieczarkami
Farsz: Mięso umyć, lekko osuszyć i przełożyć do garnka. Zalać wodą w takiej ilości aby dobrze je pokryła i zagotować. Zebrać burzowiny które zbierają się na powierzchni. Następnie dodać około 1/2 łyżeczki soli i rozmaryn. Gotować do miękkości. Zdjąć z ognia i odcedzić, ostudzić. Następnie zmielić w maszynce lub zmiksować w blednerze. Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oleju. Dodać pieczarki i smażyć aż zmniejszą swoją objętość. Dodać mięso i smażyć razem jeszcze około 2-3 minuty. Doprawić solą, pieprzem oraz tymiankiem. Zdjąć z ognia i dodać bulkę tartą i dobrze wymieszać. Odstawić do ostudzenia. Cepeliny: Ugotowane jeszcze ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę. Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach i odcisnąć z wody. Dodać do miski z ugotowanymi ziemniakami i wymieszać. Wbić jajka i dodać mąki dobrze wyrobić ciasto. Wykonanie: Nabrać małą porcję ciasta i zrobić kuleczkę. Spłaszczyć ją i nałożyć łyżkę farszu, zlepić ponownie w kulkę. W dużym garnku zagotować wodę z solą i partiami wrzucać cepeliny. Gdy woda ponownie zawrze gotować około 10 minut. Podawać z roztopionym smalczykiem. Smacznego!