zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2422]

Chaczapuri z serem i szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Po obejrzeniu ostatniego odcinka Kuchennych Rewolucji postanowiłam zrobić chaczapuri. Jest to potrawa kuchni gruzińskiej. Na pewno będę robić je częściej z różnymi nadzieniami.

Chaczapuri z serem i szpinakiem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Chaczapuri z serem i szpinakiem

 

 

  • Nadzienie :
  • 270 g sera typu feta
  • 2 solidne garście szpinaku
  • 150 g mozzarelli w bloku

Sposób przygotowania:

Chaczapuri z serem i szpinakiem
Drożdże wymieszać z cukrem. Mleko i kefir o temperaturze pokojowej wymieszać z olejem, wlać do drożdży i ponownie wymieszać. Cały ten płyn wlać do masy robota z hakiem i wsypać mąkę a potem wyrobić ciasto. Oprószyć je mąką i zostawić do wyrośnięcia zakryte ściereczką.

Gdy ciasto rośnie mozzarellę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, szpinak posiekać i razem z serem typu feta umieścić w misce i dokładnie połączyć składniki. Nadzienie podzielić na 5 części i uformować kulki.

Gdy ciasto wyrośnie ponownie wyrobić, podzielić tak jak nadzienie na 5 części a potem z każdej uformować kulkę.

Można kulki rozwałkować walkiem lub po prostu za pomocą dłoni uformować placki. Na środku umieścić kulkę nadzienia i dobrze zlepić ciasto u góry, odwrócić je i dłońmi uformować okrągły placek uważając aby ciasto nie pękło.

Chaczapuri smażyć z obu stron na patelni z odrobiną oleju na złoto brązowy kolor aż ciasto będzie usmażone. ( Można upiec w piekarniku ).

Podawać na gorąco. 
Chaczapuri z serem i szpinakiem
najpierw należy przygotwac ciasto i zostawić je do wyrośnięcia
Chaczapuri z serem i szpinakiem
potem przygotować nadzienie z serów i szpinaku
Chaczapuri z serem i szpinakiem
na placek nalożyć nadzienie i zlepić dokładnie
Chaczapuri z serem i szpinakiem
potem walkowac lub rozklepać dłońmi placek
Chaczapuri z serem i szpinakiem
chaczapuri smazyć na patelni z obu stron

Tagi:

szpinak