Hipa73

Hipa73

Starszy Kucharz
[Przepisów: 20]

Chałka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

bardzo dobry sposób na szybkie wyrośnięcie ciasta drożdżowego,jest wsadzenie ciasta do głębokiej miski a następnie do ciepłej wody

Chałka

Składniki:

Chałka

 

 

Sposób przygotowania:

Chałka
Drozdze nalezy rosposcic w cieplym mleku,wraz z lyzka maki i cukru.Odstawic do wyrosniecia.Kiedy juz wyrosnie reszte maki wsypac do miski i wlac wyrosniete drozdze oraz reszte pozostalego mleka.Dobrze wymieszac i pozostawic w cieplym miejscu na godz do wyrosniecia.po godzinie dodac jajko i sol i cukier,przez chwile wyrabiamy a na koncu dodajemy wczesniej roztopione maslo.Ciasto wyrabiamy najlepiej robotem,az powstanie jednolita masa.Nastepnie zostawiamy do wyrosniecia. Gdy ladnie wyrosnie,dzielimy ciasto na trzy rowne czesci,z kazdej formujemy trzy walki nie za grobe,uplatamy w warkocz a konce podwijamy pod ciasto.na koniec smarujemy bialkiem,wkladamy do wczesniej wylozonej papierem do pieczenie formy,i pieczemy w wczesniej nagrzanym piekarniku na 190° przez okolo 30 min

Tagi:

jajko jajka mak