Zsa Zsa

Zsa Zsa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

Chana masala po wegańsku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dużo aromatycznych przypraw sprawia, że to danie jest wyjątkowo smaczne i rozgrzewające. Polecam serdecznie.

Chana masala po wegańsku Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Chana masala po wegańsku

 

  • Cebula 1 szt.
  • Czosnek 3 ząbki
  • Imbir w proszku 1 łyżeczka
  • Kolendra w ziarenkach 1 łyżeczka
  • Sól 1 łyżeczka
  • Pieprz 1 łyżeczka
  • Kumin 1 łyżeczka
  • Ostra papryka 1 łyżeczka
  • Słodka papryka 1 łyżeczka
  • Kurkuma 1 /2 łyżeczki
  • Kolendra sproszkowana 1/2 łyżeczki
  • Garam masala 1,5 łyżeczki
  • Brązowy cukier 1 łyżeczka
  • Sok wyciśnięty z cytryny 1 łyżeczka
  • Mleczko kokosowe 2 łyżeczki
  • Pomidory bez skórki krojone 1 puszka
  • Olej kokosowy 1 łyżka
  • Ciecierzyca namoczona i ugotowana 400g
  • Ryż ilość wg uznania

Sposób przygotowania:

Chana masala po wegańsku
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy na mniejsze części. Wkładamy do naczynia, dodajemy imbir w proszku oraz około 50 ml wody. Blendujemy.

Na rozgrzanej patelni prażymy ziarna kolendry do momentu aż zaczną pękać. Wtedy dodajemy na patelnię zblendowaną masę. Podgrzewamy całość około 5 minut. Następnie dodajemy przyprawy: kumin, kurkumę, garam masala- 1 płaska łyżeczka, sól, pieprz, paprykę słodką oraz ostrą. Całość podsmażamy około 2 minuty. Wówczas dodajemy pomidory i 200 ml wody. Gotujemy 10 minut na małym ogniu. Całość ponownie blendujemy i podgrzewamy powtórnie na patelni. Do powstałego sosu dodajemy ciecierzycę oraz sok z cytryny, 1/2 łyżeczki garam masali. Podgrzewamy chwilę i dolewamy mleczko kokosowe. Całość dokładnie mieszamy. Podajemy z dowolnym ryżem, u mnie jaśminowy.
Chana masala po wegańsku
Cebulę i czosnek obieramy i kroimyna mniejsze części. Wkładamy do naczynia, dodajemy imbir w proszku oraz około 50 ml wody. Blendujemy.
Chana masala po wegańsku
Na rozgrzanej patelni prażymy ziarna kolendry do momentu aż zaczną pękać. Wtedy dodajemy na patelnię zblendowaną masę. Podgrzewamy całość około 5 minut. Następnie dodajemy przyprawy: kumin, kurkumę, garam masala- 1 płaska łyżeczka, sól, pieprz, paprykę słodką oraz ostrą. Całość podsmażamy około 2 minuty.
Chana masala po wegańsku
dodajemy pomidory i 200 ml wody. Gotujemy 10 minut na małym ogniu. Całość ponownie blendujemy.
Chana masala po wegańsku
Do powstałego sosu dodajemy ciecierzycę oraz sok z cytryny, 1/2 łyżeczki garam masali. Podgrzwamy chwilę i dolewamy mleczko kokosowe.
Chana masala po wegańsku
Podajemy z dowolnym ryżem, u mnie jaśminowy.