Sposób przygotowania:
Chana masala po wegańsku
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy na mniejsze części. Wkładamy do naczynia, dodajemy imbir w proszku oraz około 50 ml wody. Blendujemy.
Na rozgrzanej patelni prażymy ziarna kolendry do momentu aż zaczną pękać. Wtedy dodajemy na patelnię zblendowaną masę. Podgrzewamy całość około 5 minut. Następnie dodajemy przyprawy: kumin, kurkumę, garam masala- 1 płaska łyżeczka, sól, pieprz, paprykę słodką oraz ostrą. Całość podsmażamy około 2 minuty. Wówczas dodajemy pomidory i 200 ml wody. Gotujemy 10 minut na małym ogniu. Całość ponownie blendujemy i podgrzewamy powtórnie na patelni. Do powstałego sosu dodajemy ciecierzycę oraz sok z cytryny, 1/2 łyżeczki garam masali. Podgrzewamy chwilę i dolewamy mleczko kokosowe. Całość dokładnie mieszamy. Podajemy z dowolnym ryżem, u mnie jaśminowy.
Na rozgrzanej patelni prażymy ziarna kolendry do momentu aż zaczną pękać. Wtedy dodajemy na patelnię zblendowaną masę. Podgrzewamy całość około 5 minut. Następnie dodajemy przyprawy: kumin, kurkumę, garam masala- 1 płaska łyżeczka, sól, pieprz, paprykę słodką oraz ostrą. Całość podsmażamy około 2 minuty. Wówczas dodajemy pomidory i 200 ml wody. Gotujemy 10 minut na małym ogniu. Całość ponownie blendujemy i podgrzewamy powtórnie na patelni. Do powstałego sosu dodajemy ciecierzycę oraz sok z cytryny, 1/2 łyżeczki garam masali. Podgrzewamy chwilę i dolewamy mleczko kokosowe. Całość dokładnie mieszamy. Podajemy z dowolnym ryżem, u mnie jaśminowy.