monika21stw

monika21stw

Szef Kuchni
[Przepisów: 47]

Chili con carne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Typowa meksykańska potrawa

Chili con carne

Składniki:

Chili con carne

 

  • 50 dag chudej mielonej wołowiny
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów
  • 250 ml bulionu wołowego
  • czerwona papryka
  • łyżeczka chili
  • łyżeczka kminku rzymskiego
  • łyżeczka oregano
  • sól
  • pieprz
  • cayenne
  • puszka czerwonej fasoli
  • oliwa
  • placki tortilla
  • śmietanka 30%
  • awokado
  • sok z 1/2 cytryny

 

Sposób przygotowania:

Chili con carne
Czosnek przeciskamy przez praskę. Cebulę kroimy w kostkę. Szklimy na oliwie. Dodajemy czosnek. Wsypujemy chili, kminek i oregano. Mieszając smażymy ok. 4min. Do cebuli porcjami dodajemy wołowinę. Gdy się podsmaży wlewamy pomidory z zalewą i bulion. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy pod przykryciem ok. 25min. Paprykę kroimy w kostkę i wsypujemy do mięsa. Gotujemy 15min. Dodajemy osączoną fasolę i chwilę dusimy. Sos : awokado obieramy, przekrawamy, miąższ miksujemy. Dodajemy sok z cytryny i jedną pokrojoną w kostkę cebulę. Doprawiamy solą i cayenne. Potrawę dekorujemy kleksem śmietanki i podajemy z tortillami i sosem awokado.