pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Chili con carne z jelenia

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ostra jelenina podana z ryżem.

Chili con carne z jelenia Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chili con carne z jelenia

 

  • części gulaszowe z jelenia 55 dag
  • papryka czerwona 1
  • cebula czerwona 2
  • czerwona fasola w puszce 1
  • marchewka 2
  • kmin rzymski 2 łyżeczki
  • cynamon ½ łyżeczki
  • smalec 2 łyżki
  • przecier pomidorowy 500g
  • czosnek 4 ząbki
  • papryczka chili 3
  • kolendra 1 łyżeczka
  • tymianek świeży ½ łyżeczki
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • boczek wieprzowy 20 dag
  • ocet balsamiczny 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Chili con carne z jelenia
Na patelni rozpuszczam smalec. Dodaję pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz marchewkę. Po chwili dodaję boczek wieprzowy również pokrojony w kostkę. Gdy składniki zmiękną dorzucam jeszcze paprykę czerwoną. Smażę na małym ogniu około 15-20 minut. Zabieram się za mięso. Części gulaszowe z jelenia siekam w robocie pozbywając się jak największej liczby plew i błon. Mięso wrzucam na patelnię. Przyprawiam rozgniecioną kolendrą oraz kminem rzymskim. Doprawiam solą oraz pieprzem ziołowym. Dodaję również cynamon. Mieszam. Po kilku dobrych minutach, gdy mięso zbrązowieje dodaję pokrojone papryczki chili z posiekanymi ząbkami czosnku. Mieszam i smażę dalej. Gdy czosnek zacznie wydzielać przyjemny aromat dodaję przecier pomidorowy. Dolewam octu. Smażę około 7 minut lekko odparowując przecier. Na koniec dorzucam czerwoną fasolkę i świeży tymianek. Mieszam i gotowe. Podałem z ryżem. Smacznego.
Chili con carne z jelenia
Składniki kroiję w kosteczkę i smażę
Chili con carne z jelenia
Jeleninę oczyszczam z niedoskonałości i siekam
Chili con carne z jelenia
Podczas przygotowywania dodaję posiekany czosnek
Chili con carne z jelenia
na saymy koncu dodaje konserwowa fasole