Sposób przygotowania:
Chili con carne z jelenia
Na patelni rozpuszczam smalec. Dodaję pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz marchewkę. Po chwili dodaję boczek wieprzowy również pokrojony w kostkę. Gdy składniki zmiękną dorzucam jeszcze paprykę czerwoną. Smażę na małym ogniu około 15-20 minut. Zabieram się za mięso. Części gulaszowe z jelenia siekam w robocie pozbywając się jak największej liczby plew i błon. Mięso wrzucam na patelnię. Przyprawiam rozgniecioną kolendrą oraz kminem rzymskim. Doprawiam solą oraz pieprzem ziołowym. Dodaję również cynamon. Mieszam. Po kilku dobrych minutach, gdy mięso zbrązowieje dodaję pokrojone papryczki chili z posiekanymi ząbkami czosnku. Mieszam i smażę dalej. Gdy czosnek zacznie wydzielać przyjemny aromat dodaję przecier pomidorowy. Dolewam octu. Smażę około 7 minut lekko odparowując przecier. Na koniec dorzucam czerwoną fasolkę i świeży tymianek. Mieszam i gotowe. Podałem z ryżem. Smacznego.