kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 262]

Chili z czekoladą

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Nie zrażaj się czekoladą.To danie to prawdziwa uczta dla podniebienia.

Chili z czekoladą

Składniki:

Chili z czekoladą

 

  • 60 dag udźca wołowego,pokrojonego w kostkę
  • 1 cebula posiekana w drobną kosteczkę
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 świeża papryczka chili bez pestek
  • puszka pomidorów krojonych
  • puszka czerwonej fasoli
  • 8-9 łyżek sosu meksykańskiego Łowicz
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego Łowicz
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta chili w proszku
  • 1/2 łyżeczki kardamonu,kminu rzymskiego i mielonej kolendry
  • sól,pieprz,ewentualnie sos sojowy do smaku
  • 3-4 kostki czekolady deserowej
  • 3 łyżki oleju roślinnego

Sposób przygotowania:

Chili z czekoladą
Nagrzej piekarnik do 150 stopni.Rozgrzej olej na patelni,wrzuć cebulę oraz posiekane drobno chili i czosnek.zeszklij na małym ogniu a następnie dodaj mięso.Dopraw do smaku solą,pieprzem oraz sosem sojowym i smaż na małym ogniu przez ok. 10 min.Dodaj pomidory,przecier,sos meksykański oraz fasolę.Wymieszaj wszystko dokładnie.Dodaj przyprawy,czekoladę oraz 3/4 szklanki wody.Zagotuj całość i zdejmij z ognia.

Przełóż danie do naczynia żaroodpornego i zapiekaj w piekarniku przez ok półtorej godziny aż mięso będzie miękkie a nadmiar sosu się zredukuje.Podawaj z dowolnymi dodatkami.Ja polecam grzanki oraz siekaną natkę pietruszki.Najlepiej smakuje na drugi dzień.