kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Chińczyk ekspress

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Szybkie i zdrowe danie inspirowane kuchnią chińską. Doskonale komponuje się z ryżem lub makaronem ryżowym.

Chińczyk ekspress

Składniki:

Chińczyk ekspress

 

  • 2 piersi z kurczaka
  • średnia cebula
  • duża marchew.
  • 3 łodygi selera naciowego
  • mała cukinia
  • pół czerwonej papryki
  • pół kapusty pekińskiej
  • 70g pędów bambusa w plastrach
  • garść suszonych grzybów mun
  • sos sojowy
  • 150ml mleka kokosowego
  • olej do smażenia
  • przyprawa orientalna
  • kolendra (lub natka pietruszki) do posypania

Sposób przygotowania:

Chińczyk ekspress
Grzyby mun zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na 15 minut do nasiąknięcia. Kroimy. Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w paski. Smażymy w woku na rozgrzanym oleju. Doprawiamy przyprawą orientalną. Dodajemy poszatkowaną w piórka cebulę i marchewkę w słupki oraz drobno pokrojoną paprykę, seler naciowy oraz słupki cukinii, kapustę, grzyby mun i pędy bambusa. Dolewamy mleko kokosowe, kilka łyżek sosu sojowego i około pół szklanki wody. Dusimy pod przykryciem d miękkości. Posypujemy świeżą kolendrą. Serwujemy z ryżem jaśminowym zabarwionym kurkumą.