eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Książka Kucharska: Sosy Łowicz w nowej odsłonie

Chiński jednogarnkowiec Eli

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Smaczne danie "jedno garnkowe" z sosem chińskim.

Chiński jednogarnkowiec Eli

Składniki:

Chiński jednogarnkowiec Eli

 

  • 5 kotletów schabowych bez kości
  • 1 łyżka przyprawy do wieprzowiny
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego

 

  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 zielonego ogórka wężowego
  • 1 duża cebula
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 małe marchewki
  • 10 małych ziemniaków
  • 1 słoik sosu chińskiego Łowicz-350 g
  • 1 kostka bulionowa
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka w proszku
  • 1 słoik sałatki chińskiej-280 g

Sposób przygotowania:

Chiński jednogarnkowiec Eli
Kotlety umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w paski.Wymieszać razem przyprawę do wieprzowiny,sos sojowy,olej,paprykę słodką i czosnek granulowany.Marynatę wlać do mięsa,wymieszać i włożyć do lodówki na 3 godziny.Paprykę i ogórka umyć.Paprykę pokroić w paski,ogórka ze skórką w pół krążki.Cebulę pokroić w ćwierć krążki,czosnek w plasterki.Marchewki i ziemniaki obrać i umyć.Marchewki pokroić w krążki,ziemniaki w pół plasterki.Na dużą głęboką blachę wyłożyć ziemniaki,marchewkę,ogórki,paprykę,cebulę,czosnek,schab i wymieszać.Kostkę bulionową zalać 500 ml wrzącej wody,wymieszać,dodać sos chiński,doprawić solą pieprzem i ostrą papryką.Warzywa i schab zalać sosem,blachę przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 60 minut.Gotową potrawę rozłożyć na talerze i udekorować sałatką chińską.Smacznego!