akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Chleb orkiszowo- żytni wieloziarnisty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kolejny, pyszny i zdrowy domowy chlebek, prosty w przygotowaniu. Z masełkiem obłędny :) Polecam!! ;)

Chleb orkiszowo- żytni wieloziarnisty

Składniki:

Chleb orkiszowo- żytni wieloziarnisty

Ciasto

Dodatkowo

  • odrobina wody do spryskania chlebka
  • wymieszane ziarna (słonecznik, siemię, dynia itp.) do obsypania chleba

Sposób przygotowania:

Chleb orkiszowo- żytni wieloziarnisty
Drożdże rozpuścić w małej ilości ciepłej wody ze szczyptą cukru oraz mąki, wymieszać i odstawić na 20 minut do podwojenia objętości. Mąkę przesiać, dodać miód, sól, wszystkie ziarna, wyrośnięty rozczyn oraz wodę. Wszystko dobrze wyrobić rękami do uzyskania jednolitego, sprężystego ciasta.

Ciasto umieścić w misce oprószonej mąką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny do podwojenia objętości.

Po tym czasie krótko wyrobić rękami i uformować podłużny bochenek. Umieścić go w formie keksowej i odstawić do napuszenia na około 60 minut. Napuszony bochenek spryskać wodą i posypać ziarnami. Piec w 200 st.C około 30-40 minut do zarumienienia. Upieczone wyjąć i przestudzić. Smacznego! 

Tagi:

dynia chleb