Sposób przygotowania:
Chleb orkiszowo- żytni wieloziarnisty
Drożdże rozpuścić w małej ilości ciepłej wody ze szczyptą cukru oraz mąki, wymieszać i odstawić na 20 minut do podwojenia objętości. Mąkę przesiać, dodać miód, sól, wszystkie ziarna, wyrośnięty rozczyn oraz wodę. Wszystko dobrze wyrobić rękami do uzyskania jednolitego, sprężystego ciasta.
Ciasto umieścić w misce oprószonej mąką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny do podwojenia objętości.
Po tym czasie krótko wyrobić rękami i uformować podłużny bochenek. Umieścić go w formie keksowej i odstawić do napuszenia na około 60 minut. Napuszony bochenek spryskać wodą i posypać ziarnami. Piec w 200 st.C około 30-40 minut do zarumienienia. Upieczone wyjąć i przestudzić. Smacznego!
Ciasto umieścić w misce oprószonej mąką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny do podwojenia objętości.
Po tym czasie krótko wyrobić rękami i uformować podłużny bochenek. Umieścić go w formie keksowej i odstawić do napuszenia na około 60 minut. Napuszony bochenek spryskać wodą i posypać ziarnami. Piec w 200 st.C około 30-40 minut do zarumienienia. Upieczone wyjąć i przestudzić. Smacznego!