Sposób przygotowania:
Chleb pachnący czosnkiem
Drożdże rozpuszczamy w 500ml wody. Dodajemy sól, cukier i przeciśniety czosnek. Mąke mieszamy z ziarnami. Wlewamy rozczyn. Wyrabiamy mikserem ciasto. Odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Keksówkę dość długą (u mnie 36x12) smarujemy masłem i posypujemy płatkami owsianymi. Wkładamy ciasto, wyrównujemy mokrą łyżką. Posypujemy słonecznikiem. Odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w 180st. przez 75-80 minut az zrumieni sie ładnie góra. Wyjmujemy z keksówki i odstawiamy na kratkę do ostygnięcia.
yola
luna
jovi
Natala1210
msewka
bernika
co do 30 minut to ja trzymam miske na kaloryferach i dlatego szybko rosnie. mozna troche dłuzej.
jelsi gora po tych 70 minutach nadal byla za blada wystarczy zwiekszyc temperatura na 200st i po 10 minutach napewno sie przyrumieni.
ja uzyłam czosnku polskiego mocno intensywnego ale jesli uzywa sie chinskiego to mozna dac i 5-6 zabkow.