bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Chleb pachnący czosnkiem

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Domowy zdrowy chleb bez ulepszaczy, wspomagaczy, spulchniaczy i innych "aczy" to chyba marzenie kazdej mamy i żony

Chleb pachnący czosnkiem

Składniki:

Chleb pachnący czosnkiem

 

 

Sposób przygotowania:

Chleb pachnący czosnkiem
Drożdże rozpuszczamy w 500ml wody. Dodajemy sól, cukier i przeciśniety czosnek. Mąke mieszamy z ziarnami. Wlewamy rozczyn. Wyrabiamy mikserem ciasto. Odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Keksówkę dość długą (u mnie 36x12) smarujemy masłem i posypujemy płatkami owsianymi. Wkładamy ciasto, wyrównujemy mokrą łyżką. Posypujemy słonecznikiem. Odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w 180st. przez 75-80 minut az zrumieni sie ładnie góra. Wyjmujemy z keksówki i odstawiamy na kratkę do ostygnięcia.

Tagi:

dynia chleb