Sposób przygotowania:
Chleb z boczkiem, serem i migdałami
Do miski przesiać połowę mąki, zrobić w niej wgłębienie, wkruszyć drożdże, wiać 2 szklanki wody i zamieszać. Rozczyn odstawić na 15 mm, a następnie do dać pozostałą mąkę oraz sól i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Boczek pokroić w drobną kostkę. Ser zetrzeć na tarce z małymi otworami. Migdały sparzyć, obrać, zemleć, do dać razem z boczkiem, serem i natką pietruszki do ciasta i wyrobić. Z ciasta uformować dwa okrągłe bochenki, ułożyć na blasze posypanej mąką i pozostawić na 30 min do wyrośnięcia. Przed włożeniem chlebów do piekarnika nadąć ich wierzch w ukośną kratkę i posmarować wodą. Chleby piec około 1 godz. w piekarnik nagrzanym do temperatury 190°C.