Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Chleb z boczkiem, serem i migdałami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Do miski przesiać połowę mąki, zrobić w niej wgłębienie, wkruszyć drożdże, wiać

Chleb z boczkiem, serem i migdałami

Składniki:

Chleb z boczkiem, serem i migdałami

 

 

 

 

 

 

  • 2 natki pietruszki

 

 

Sposób przygotowania:

Chleb z boczkiem, serem i migdałami
Do miski przesiać połowę mąki, zrobić w niej wgłębienie, wkruszyć drożdże, wiać 2 szklanki wody i zamieszać. Rozczyn odstawić na 15 mm, a następnie do dać pozostałą mąkę oraz sól i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Boczek pokroić w drobną kostkę. Ser zetrzeć na tarce z małymi otworami. Migdały sparzyć, obrać, zemleć, do dać razem z boczkiem, serem i natką pietruszki do ciasta i wyrobić. Z ciasta uformować dwa okrągłe bochenki, ułożyć na blasze posypanej mąką i pozostawić na 30 min do wyrośnięcia. Przed włożeniem chlebów do piekarnika nadąć ich wierzch w ukośną kratkę i posmarować wodą. Chleby piec około 1 godz. w piekarnik nagrzanym do temperatury 190°C.

Tagi:

sery ser chleb