Sposób przygotowania:
Chleb z kiszoną kapustą
Kapustę smażymy na maśle ,przyprawiamy solą i pieprzem ,dodajemy połówki cebuli,ziele,liść oraz parówki pokrojone w plasterki,lekko podsmażamy,cebulę wyjmujemy i pozostawiamy do wystygnięcia Drożdże wkruszamy do kubka,dodajemy cukier,łyżkę mąki i kilka łyżek wody,mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski dodajemy sól,wyrośnięte drożdże i wodę.Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia.Gdy ciasto podwoi swoją objętość wykładamy je na stolnicę i wyrabiamy ,następnie wałkujemy ,nakładamy farsz na środek i formujemy bochenek,wierzch lekko nacinamy, przekładamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i obsypana mąką .Pieczemy przez około 50 min w temp.200 st C
monikaT83