Sposób przygotowania:
Chlebek pita z nadzieniem wegetariańskim
Margarynę rozpuszczamy i odkładamy do przestygnięcia. Do letniego mleka dodajemy cukier oraz pokruszone drożdże i dokładnie mieszamy, a następnie odkładamy w ciepłe miejsce by wyrosło. Mąkę przesiewamy, dodajemy rozczyn oraz resztę składników. Wszystko dokładnie zagniatamy na elastyczne, gładkie ciasto. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia, przykrywamy ściereczką. Gotowe ciasto rolujemy i tniemy na ok 6 kawałków. Każdy kawałek rozgniatamy ręką i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia ok 60 min. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik 250'C i każdy kawałek wałkujemy na ok 0,5cm placuszki. Szybko wkładamy na posmarowaną margaryną blachę i pieczemy ok 10 min. Aż ładnie się zarumienią i ciasto napęcznieje. W naszych chlebkach odcinamy boki, jeden bądź dwa - u mnie rozcięte dwa i w kieszonkę nakładamy sos czosnkowy. Wszystkie składniki na sos wymieszać ze sobą. Sałatę rwiemy na mniejsze części. Pomidora, ogórka kroimy w plasterki. Cebulę w piórka. Paprykę w drobną kostkę. Nakładamy wg uznania w kieszonkę i podajemy. Smacznego !!