basia4ab

basia4ab

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 143]

Chlebek razow swojski z dodatkiem miodu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jest wspaniałym chlebem.Najlepiej smakuje z masłem i szklanka mleka.

Chlebek razow swojski z dodatkiem miodu Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Chlebek razow swojski z dodatkiem miodu

 

  • maka pszenna 80 dkg
  • miód 2 łyżki
  • siemię lniane 4 łyżki
  • otręby razowe 2 szklanki
  • mąka żytnia 4 łyżki
  • słonecznik łuskany 1 łyżka
  • dynia łuskana 1 łyżka
  • mleko 4,5 szklanki
  • sól 2 łyżeczki pełne
  • drożdże 7 dkg
  • margaryna 1 łyżka

 

Sposób przygotowania:

Chlebek razow swojski z dodatkiem miodu
Do głębokiej miseczki wlewam ciepłe mleko, dodaję sól,miód pszczeli, drożdże, mieszam, aż połączą się składniki. Następnie dodaję wszystkie składniki pozostałe.Ciasto dokładnie wyrabiam, nakrywam ściereczką miseczkę i odstawiam do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie wykładam go do wysmarowanych margaryną długich keksówek.Wierzch ciasta smaruje mlekiem i posypuje otrębami pszennymi. Ciasto chlebowe piekę około 70 minut w 170 stopniach. Życzę smacznego.
Chlebek razow swojski z dodatkiem miodu
Wyrobione ciasto na chlebek z dodatkiem miodu i siemienia lnianego
Chlebek razow swojski z dodatkiem miodu
Ciast wyrośnięte na chlebek wyłożone na blaszkę do pieczenia

Tagi:

dynia mak