Sposób przygotowania:
Chlebek z dodatkiem czosnku
Do głębokiej miseczki, wlewam ciepłe mleko, dodaję sól, drożdże,mieszam do połączenia się składników.Następnie dodaję mąkę pszenną, mąkę żytnią, otręby pszenne,nasiona słonecznika i dyni,wyrabiam ciasto.Na końcu dodaję zmiażdżony czosnek.Ciasto jeszcze chwilę wyrabiam. Miseczkę z wyrobionym ciastem nakrywam ściereczką, wkładam do miski z ciepłą wodą i czekam aż wyrośnie.Wyrośnięte ciasto przerabiam jeszcze raz i znów wstawiam do ciepłej wody.Gdy ciasto ponownie wyrośnie, wykładam go do dwóch keksówek wysmarowanych margaryną.Wierzch ciasta chlebowego smaruję mlekiem i posypuję otrębami pszennymi.Ciasto chlebowe piekę około 70 minut w 170 stopniach. Życzę smacznego.