Sposób przygotowania:
Chlebek z nadzieniem jajeczno-cebulowo-ziołowym
Jajka ugotować na twardo,obrać i zmielić przez maszynkę,dodać susz i drobno posiekaną natkę,.Cebulę pokroić w kostkę ,podsmażyć na maśle dodać do farszu .Całość wymieszać i przyprawić do smaku.Mąkę przesiać do miski ,dodać pokruszone drożdże,cukier,sól i pieprz,wymieszać i wlać wodę.Wyrobić gładkie ciasto i pozostawić do wyrośnięcia.Gdy ciasto podwoi swoją objętość ,wyłożyć na obsypaną mąką stolnicę ,zagnieść ciasto,następnie rozwałkować na prostokąt o bokach 32 na 47 cm.Na cieście rozłożyć farsz i zwinąć w rulon.Blaszkę keksową( 32 na 9 )wysmarować tłuszczem ,obsypać mąką i włożyć bochenek,wierzch lekko ponacinać a następnie posmarować żółtkiem wymieszanym z łyżką wody.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 45 min w temp.180-200 st.C
marietta
Magda 84