Magda 84

Magda 84

Kucharz
[Przepisów: 15]

Chlebek z nadzieniem jajeczno-cebulowo-ziołowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pomysł na ten chlebek wpadł mi do głowy po tym jak zrobiłam naleśniki z farszem jajecznym.Chlebek wyszedł bardzo dobry,posmakował nawet mojej córce ,która jajek nie lubi.

Chlebek z nadzieniem jajeczno-cebulowo-ziołowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chlebek z nadzieniem jajeczno-cebulowo-ziołowym

 

  • Składniki na ciasto:

 

 

  • Składniki na farsz:

 

  • 6 jajek
  • 3 czerwone cebule
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki suszonej natki
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka masła

 

  • Dodatkowo:

 

  • 1 żółtko
  • 1 łyżka wody

Sposób przygotowania:

Chlebek z nadzieniem jajeczno-cebulowo-ziołowym
Jajka ugotować na twardo,obrać i zmielić przez maszynkę,dodać susz i drobno posiekaną natkę,.Cebulę pokroić w kostkę ,podsmażyć na maśle dodać do farszu .Całość wymieszać i przyprawić do smaku.Mąkę przesiać do miski ,dodać pokruszone drożdże,cukier,sól i pieprz,wymieszać i wlać wodę.Wyrobić gładkie ciasto i pozostawić do wyrośnięcia.Gdy ciasto podwoi swoją objętość ,wyłożyć na obsypaną mąką stolnicę ,zagnieść ciasto,następnie rozwałkować na prostokąt o bokach 32 na 47 cm.Na cieście rozłożyć farsz i zwinąć w rulon.Blaszkę keksową( 32 na 9 )wysmarować tłuszczem ,obsypać mąką i włożyć bochenek,wierzch lekko ponacinać a następnie posmarować żółtkiem wymieszanym z łyżką wody.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 45 min w temp.180-200 st.C
Chlebek z nadzieniem jajeczno-cebulowo-ziołowym
Etap 1
Chlebek z nadzieniem jajeczno-cebulowo-ziołowym
Etap 2
Chlebek z nadzieniem jajeczno-cebulowo-ziołowym
Etap 3
Chlebek z nadzieniem jajeczno-cebulowo-ziołowym
Etap 4