Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Chlebki pita z nadzieniem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Takie chlebki z nadzieniem to znakomita przekąska. Przede wszystkim bardzo syta. Moja rodzina uwielbia takie jedzonko.

Chlebki pita z nadzieniem

Składniki:

Chlebki pita z nadzieniem

Składniki na chlebki:

Nadzienie:

  • 1 duży filet z kurczaka ( około 40 dag )
  • przyprawa kebab-gyros
  • olej do smażenia
  • 1 duży zielony ogórek
  • 1 duży pomidor
  • kilka liści zielonej sałaty
  • majonez
  • ketchup

Sposób przygotowania:

Chlebki pita z nadzieniem
1.Drożdże rozcieramy z cukrem, połową ciepłego mleka i połową ciepłej wody. Następnie do drożdży dodajemy sól, oliwę i mąkę, stopniowo dolewamy pozostałe mleko i wodę, zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 60 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie równe części, każdą część wałkujemy na posypanej mąką stolnicy. Następnie wykładamy do posmarowanych blaszek masłem, o średnicy 23 cm. Chlebki pieczemy około 35 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.

2. Upieczone chlebki studzimy, przekrawamy na cztery części, następnie każdą część dodatkowo rozcinamy. 3.Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie kroimy w cienkie plasterki, każdy plasterek lekko rozbijamy tłuczkiem i oprószamy przyprawą. Następnie odstawiamy na około 30 minut. Po tym czasie smażymy do miękkości i rumienienia na oleju.

4.Warzywa myjemy i dokładnie osuszamy. Ogórek obieramy i kroimy w plasterki razem z pomidorem.

5. Do rozciętych chlebków pita wkładamy przygotowane nadzienie. Podajemy udekorowane ketchupem i majonezem.