Sposób przygotowania:
Chlebki pita z nadzieniem
1.Drożdże rozcieramy z cukrem, połową ciepłego mleka i połową ciepłej wody. Następnie do drożdży dodajemy sól, oliwę i mąkę, stopniowo dolewamy pozostałe mleko i wodę, zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 60 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie równe części, każdą część wałkujemy na posypanej mąką stolnicy. Następnie wykładamy do posmarowanych blaszek masłem, o średnicy 23 cm. Chlebki pieczemy około 35 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
2. Upieczone chlebki studzimy, przekrawamy na cztery części, następnie każdą część dodatkowo rozcinamy. 3.Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie kroimy w cienkie plasterki, każdy plasterek lekko rozbijamy tłuczkiem i oprószamy przyprawą. Następnie odstawiamy na około 30 minut. Po tym czasie smażymy do miękkości i rumienienia na oleju.
4.Warzywa myjemy i dokładnie osuszamy. Ogórek obieramy i kroimy w plasterki razem z pomidorem.
5. Do rozciętych chlebków pita wkładamy przygotowane nadzienie. Podajemy udekorowane ketchupem i majonezem.
2. Upieczone chlebki studzimy, przekrawamy na cztery części, następnie każdą część dodatkowo rozcinamy. 3.Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie kroimy w cienkie plasterki, każdy plasterek lekko rozbijamy tłuczkiem i oprószamy przyprawą. Następnie odstawiamy na około 30 minut. Po tym czasie smażymy do miękkości i rumienienia na oleju.
4.Warzywa myjemy i dokładnie osuszamy. Ogórek obieramy i kroimy w plasterki razem z pomidorem.
5. Do rozciętych chlebków pita wkładamy przygotowane nadzienie. Podajemy udekorowane ketchupem i majonezem.
Nina W.
Babeczka35
Robię sama i są bardzo pyszne i najważniejsze,że moim córkom bardzo smakują:)