Sposób przygotowania:
Chlebopizza
Drożdże rozrobić z cukrem. Wlać wodę i olej, dodać sól i wymieszać. Wsypać mąkę i wyrobić ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotować farsz. Na patelni roztopić masło. Wrzucić pokrojone w plasterki pieczarki i podsmażyć. Paprykę, cukinię i cebulę pokroić w kostkę, chorizo w plasterki a kiełbasę w paseczki. Do podsmażonych pieczarek wrzucić pokrojone kiełbasy i chwilę smażyć. Następnie dodać warzywa i nadal smażyć około 3 minuty. Dodać wszystkie przyprawy i wymieszać, dusić minutę. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrobić i wyłożyć na blachę z wyposażenia kuchenki wysmarowaną olejem. Odczekać aż wyrośnie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec 15 minut. Po tym czasie blachę z chlebem wyjąć,piekarnik nastawić na 200 stopni. Na podpieczony chleb wyłożyć farsz i posypać startym serem. Na koniec oprószyć jeszcze ziołami włoskimi. Ponownie blachę wstawić do piekarnika na 10 minut. Gotową chlebopizze jeść na ciepło.
marietta