zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Chlebopizza

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

2 w 1 czyli chlebopizza ...........

Chlebopizza Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Chlebopizza

 

  • 1 kg mąki pszennej
  • 5 łyżek oleju oregano
  • 5 łyżek oleju bazyliowego
  • 100 g świeżych drożdży
  • 2 i 1/2 szk letniej wody
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka cukru
  • Farsz :
  • 300 g pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cukinia
  • 1 duża cebula
  • 150 g chorizo
  • 150 g kiełbasy szynkowej
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • mix chili do smaku
  • 1 płaska łyżka bazylii
  • 1 płaska łyżka oregano
  • 1 płaska łyżka ziół włoskich
  • 2 łyżki masła
  • 250 g żółtego sera

 

Sposób przygotowania:

Chlebopizza
Drożdże rozrobić z cukrem. Wlać wodę i olej, dodać sól i wymieszać. Wsypać mąkę i wyrobić ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotować farsz. Na patelni roztopić masło. Wrzucić pokrojone w plasterki pieczarki i podsmażyć. Paprykę, cukinię i cebulę pokroić w kostkę, chorizo w plasterki a kiełbasę w paseczki. Do podsmażonych pieczarek wrzucić pokrojone kiełbasy i chwilę smażyć. Następnie dodać warzywa i nadal smażyć około 3 minuty. Dodać wszystkie przyprawy i wymieszać, dusić minutę. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrobić i wyłożyć na blachę z wyposażenia kuchenki wysmarowaną olejem. Odczekać aż wyrośnie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec 15 minut. Po tym czasie blachę z chlebem wyjąć,piekarnik nastawić na 200 stopni. Na podpieczony chleb wyłożyć farsz i posypać startym serem. Na koniec oprószyć jeszcze ziołami włoskimi. Ponownie blachę wstawić do piekarnika na 10 minut. Gotową chlebopizze jeść na ciepło.
Chlebopizza
Wrzucić pokrojone w plasterki pieczarki i podsmażyć. Paprykę, cukinię i cebulę pokroić w kostkę, chorizo w plasterki a kiełbasę w paseczki..
Chlebopizza
Na podpieczony chleb wyłożyć farsz i posypać startym serem..
Chlebopizza
chlebopizza w przekroju, widac ze ciasto jest bardzo grube.