Sposób przygotowania:
Chlodnik z krokietami.
Chlodnik robimy na ok. 2 godziny przed podaniem. Myjemy warzywa , obieramy ogorki i ugotowane buraczki i wszystko kroimy w drobna kostke. Drobno kroimy szczypiorek. Dokladnie mieszamy kefir z jogurtem , dodajemy pokrojone warzywa , szczypior i koperek i doprawiamy do smaku. Ja uzylam gotowych ugotowanych buraczkow i dodalam rowniez sok z torebki / ok 2-3 lyzek /. Calasc odstawiamy do lodowki. Pokrojone jajka wrzucam do chlodnika tuz przed podaniem. ------ Krokiety : ------ Ugotowac w osolonej wodzie ziemniaki i przecisnac je przez praske / mozna uzyc ziemniakow z poprzedniego dnia /. Cebule obrac , pokroic w drobna kostke i podsmazyc . Wyrobic recznie mase z ziemniakow , surowego mielonego miesa , jajka , jednej lyzki maki , przesmazonej cebulki i soli cebulowej. Doprawic do smaku. Z masy formowac waleczki , obtoczyc je w tartej bulce i smazyc na zloto z kazdej strony. Ja smazylam na patelni z duza iloscia oleju.Z podanych proporcji wyszlo mi 16 krokietow. Po usmazeniu wylozyc na papierowy reczniczek zeby pozbyc sie nadmiaru tluszczu. Takie krokiety pasuja rowniez do barszczu lub mozna podawac je z sosem i surowka.
iwi69
Sarenka
wedith1
teresa13