Sposób przygotowania:
Chłopski kociołek w ziołach
Kartofle obieramy, myjemy i kroimy w małe plasterki, rozkładamy na desce, posypujemy 1 łyżeczką przyprawy do ziemniaków Prymat, polewamy 1 łyżką oliwy i zostawiamy. W między czasie kroimy boczek w paski, a kiełbasę w plasterki, w plasterki kroimy również cebulkę wraz ze szczypiorkiem. Rozgrzewamy patelnie grillową, wlewamy 1 łyżke oliwy i smażymy lekko boczek wraz z kiełbasą- doprawiamy je przyprawą pikantna na grill, dodajemy następnie kartofle i cebulkę, mieszamy, posypujemy 1 łyżeczką ziół prowansalskich, przykrywamy i podsmażamy całość, gdy kartofle są już w niektórych miejscach złote, wlewamy puszkę pomidorów krojonych z czosnkiem, dolewamy ok. 100 ml wrzącej wody i dusimy po przykryciem ok 10 minut, następnie doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy 1 łyżeczkę cukru (by zrównoważyć kwas pomidorów), ja dodałam jeszcze 4 plastry grillowanej cukinii, jakie mi zostały od wczoraj, dusimy jeszcze 5 minut. Całość nakładamy do miski i podajemy gorące.