rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Chorwacka Maneštra

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Chorwacka zupa warzywna z dodatkiem boczkowych chipsów. Rozgrzewająca i bardzo syta. Tradycyjna zupa była gotowana nawet przez 5 godzin, a boczek dodawano tylko na specjalne okazje.

Chorwacka Maneštra Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Chorwacka Maneštra

 

  • Dla 4 osób:

 

Sposób przygotowania:

Chorwacka Maneštra
Ciecierzycę zalewamy wodą i zostawiamy na całą noc. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i przekładamy wraz z ciecierzycą i mrożoną włoszczyzną Hortex do garnka. Lekko solimy,dodajemy ziela angielskie,liście selera oraz liście laurowe, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu ok 30 minut. Połowę boczku kroimy na ok 3mm plasterki i wytapiamy na patelni tworząc chipsy. Resztę kroimy w kostkę i również smażymy. Do wytopionego boczku dodajemy posiekany czosnek oraz pietruszkę, mieszamy i przekładamy do naszych warzyw wraz z wytopionym tłuszczem z chipsów. Kukurydzę i białą fasolkę przelewamy wodą i wrzucamy do garnka. Mieszamy i gotujemy ok 1 godzinę. Dla polepszenia smaku naszej zupy możemy dodać jedną kostkę drobiową Vegety. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z chipsami boczkowymi i np. świeżą bagietką.
Chorwacka Maneštra
Ziemniaki, ciecierzycę oraz włoszczyznę Hortex umieszczamy w garnku.
Chorwacka Maneštra
Do zupy dodajemy boczek z czosnkiem i pietruszką
Chorwacka Maneštra
Dodajemy resztę składników i gotujemy ok godziny. Podajemy z chipsami z boczku i świeżą bagietką.