Sposób przygotowania:
Chorwacka Maneštra
Ciecierzycę zalewamy wodą i zostawiamy na całą noc. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i przekładamy wraz z ciecierzycą i mrożoną włoszczyzną Hortex do garnka. Lekko solimy,dodajemy ziela angielskie,liście selera oraz liście laurowe, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu ok 30 minut. Połowę boczku kroimy na ok 3mm plasterki i wytapiamy na patelni tworząc chipsy. Resztę kroimy w kostkę i również smażymy. Do wytopionego boczku dodajemy posiekany czosnek oraz pietruszkę, mieszamy i przekładamy do naszych warzyw wraz z wytopionym tłuszczem z chipsów. Kukurydzę i białą fasolkę przelewamy wodą i wrzucamy do garnka. Mieszamy i gotujemy ok 1 godzinę. Dla polepszenia smaku naszej zupy możemy dodać jedną kostkę drobiową Vegety. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z chipsami boczkowymi i np. świeżą bagietką.