Sposób przygotowania:
Choucroute
Kapustę odciskamy,sok zachowujemy,a kapustę siekamy.Cebulę siekamy i rumienimy na smalcu,przekładamy z kapustą do dużego garnka,wlewamy wino i 1l.wody,dodajemy golonkę,marchew,liście laurowe,czosnek,gożdziki,tymianek,jalowiec i kminek. Kapustę doprawiamy solą pieprzem.Gotujemy godzinę na małym ogniu,dodajemy schab,boczek,kiełbase i gotujemy 1,5 godziny na małym ogniu pod przykryciem.Jeżeli kapusta nie jest wystarczająco kwaśna,dolewamy część odciśniętego z niej soku i gotujemy jeszcze 20 min.Pod koniec gotowania wlewamy do kapusty brandy. Z ugotowanej kapusty wyjmujemy mięso,golonkę i kielbasę.odzielamy mięso od kości i kroimy na porcje.Kiełbasę kroimy na kawałki długości 6cm.Mięso i kiełbasę podgrzewamy z kapustą i podajemy z gotowanymi ziemniakami.