kaja

kaja

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 162]

Chrupiaca sałata z mozarellą i grzankami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Chrupiąca sałata z panierowanym serem i ziołowymi grzankami, idealna na imprezę, grilla i jako lekka kolacja.

Chrupiaca sałata z mozarellą i grzankami

Składniki:

Chrupiaca sałata z mozarellą i grzankami

 

  • 2 mięsiste pomidory
  • 1 ogórek wężowy
  • 1 ogórek małosolny
  • 1 sałata lodowa lub lepiej mieszanka sałat
  • pół białej cebuli sałatkowej
  • pół cebuli czerwonej
  • pół puszki kukurydzy
  • 15 dag dużych zielonych oliwek najlepiej z oliwy
  • 125g- 1 op. mozarellek w małych kulkach lub jedna kula
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 bułka ciemna, np. razowa
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • 3 łyżki oliwy
  • papryka ostra w proszku

 

  • sos: pół słoiczka majonezu
  • pół szkl.dobrego ketchupu
  • kilka kropli tabasco

 

  • sos:
  • jogurt naturalny mały
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 wyciśnięte ząbki czosnku

 

 

Sposób przygotowania:

Chrupiaca sałata z mozarellą i grzankami
Sałatę pociąć na małe kawałki, pomidory na ósemki, cebule na cieniutkie półtalarki, nieobrany zielony ogórek na skośne plasterki, małosolny na talarki. Dodać kukurydzę, oliwki, wymieszać. Mozarelki osączyć z zalewy, obtaczać kolejno w mące, jajku i bułce i usmażyć na patelni na złoty kolor, ok. 3 min. odsączyć na papierowym ręczniku. Bułkę pokroić na plasterki-cienkie kromeczki w poprzek. Na patelni rozgrzać oliwę, usmażyć z jednej strony na rumiano na dość silnym ogniu, przewrócić, posypać ziołami i papryką i dosmażyć. Powinny być twardawe, zeby nie rozmokły za szybko w sałatce. Sosy można przygotować wcześniej, będą miały lepszy smak. Składniki każdego z sosów wymieszać na jednolity krem i doprawić pieprzem i solą. Mozarelki wrzucamy do sałaty, delikatnie mieszamy, na górę wrzucamy grzanki, które najlepiej zrobić tuż przed podaniem. Jeśli nie mamy takiej możliwo,ści, bułkę na grzanki kroimy w małą kosteczkę, smażymy na mocno brązowy kolor i odstawiamy. Sosy podajemy osobno w sosjerkach.