Sposób przygotowania:
Chrupiaca sałata z mozarellą i grzankami
Sałatę pociąć na małe kawałki, pomidory na ósemki, cebule na cieniutkie półtalarki, nieobrany zielony ogórek na skośne plasterki, małosolny na talarki. Dodać kukurydzę, oliwki, wymieszać. Mozarelki osączyć z zalewy, obtaczać kolejno w mące, jajku i bułce i usmażyć na patelni na złoty kolor, ok. 3 min. odsączyć na papierowym ręczniku. Bułkę pokroić na plasterki-cienkie kromeczki w poprzek. Na patelni rozgrzać oliwę, usmażyć z jednej strony na rumiano na dość silnym ogniu, przewrócić, posypać ziołami i papryką i dosmażyć. Powinny być twardawe, zeby nie rozmokły za szybko w sałatce. Sosy można przygotować wcześniej, będą miały lepszy smak. Składniki każdego z sosów wymieszać na jednolity krem i doprawić pieprzem i solą. Mozarelki wrzucamy do sałaty, delikatnie mieszamy, na górę wrzucamy grzanki, które najlepiej zrobić tuż przed podaniem. Jeśli nie mamy takiej możliwo,ści, bułkę na grzanki kroimy w małą kosteczkę, smażymy na mocno brązowy kolor i odstawiamy. Sosy podajemy osobno w sosjerkach.