Sposób przygotowania:
Chrupiace knedelki z serem
Musimy zrobić 2 rodzaje ciasta : tzw "kopytkowe" oraz "naleśnikowe". Kopytkowe zrobimy łącząc :70 dag ziemniaków + 3/4 kg mąki pszennej + 1/4 kg mąki ziemniaczanej oraz jajko. Jeśli je połączymy i wyrobimy na jednolitą masę - ciasto "kopytkowe" mamy gotowe :). Ciasto naleśnikowe to : pół kg. mąki, 2 szklanki mleka, 2 jajka, łyżka oliwy i sól do smaku. Wyrabiamy to ciasto tak by miało konsystencję gęstej śmietany ,Gotowe. teraz formujemy z ciasta "kopytkowego" niezbyt duże i płaskie kotlety. Każdy nadziewamy połową parówki oraz serem. Obtaczamy w cieście naleśnikowym, potem w tartej bułce, smażymy na dość głębokim tłuszczu i ....gotowe! Zajadamy, doprawiając keczupem, jeśli lubimy :D