SUPERPRZEPIS

Chrupiące roladki z szynki.

  • suri29
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2
Chrupiące roladki z szynki. Więcej zdjęć (5)

Polecam roladki z szynki z serem żółtym i pieczarkami. Porcja dla 2 osób.

Składniki:

Chrupiące roladki z szynki.

 

  • 2 porcje (kotlety) z mięsa z szynki wieprzowej ok 30 dag;
  • 4 pieczarki;
  • szczypta sera żółtego na każdy kotlet;
  • 1 cebula;
  • jajko;
  • 2 łyżki bułki tartej;
  • 1 łyżka płatków kukurydzianych;
  • olej do smażenia;
  • sól, pieprz mielony, mielona, słodka papryka czerwona;
  • 4 wykałaczki.

Sposób przygotowania:

Chrupiące roladki z szynki.
Kotlety cienko rozbijamy, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Pieczarki kroimy w cienkie plasterki i podsmażamy na łyżeczce oleju razem z dwoma plasterkami cebuli. Gdy pieczarki i cebulą będą już gotowe wykładamy je na każdy z kotletów i posypujemy szczyptą startego żółtego sera. Tak przygotowane zawijamy i mocujemy za pomocą dwóch wykałaczek, jedną na każdym końcu, tak aby nie rozleciały się w czasie smażenia. Następnie każdą roladkę maczamy w roztrzepanym widelcem jaku i obtaczamy w bułce tartej wymieszanej z jedną łyżką pokruszonych płatków kukurydzianych. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju (ok 3 łyżkach) z cebulą pokrojoną w ćwiartki. Całość lekko solimy, przykrywamy pokrywką i pieczemy ok 20 min, tak aby z każdej strony roladki były rumiane. 5 minut przed końcem zdejmujemy pokrywkę, aby roladki były chrupiące. Po upieczeniu ostrożnie wyjmujemy wykałaczki, podajemy z ziemniakami okraszonymi cebulą i ulubioną surówką.
Chrupiące roladki z szynki.
okroszonymi cebulą smażoną razem z roladkami oraz ulubioną surówką.
Chrupiące roladki z szynki.
Kotlety cienko rozbijamy. Każdy solimy
Chrupiące roladki z szynki.
pieprzymy i doprawiamy papryką. Następnie na każdy nakładamy pieczarki i posypujemy startym serem.
Chrupiące roladki z szynki.
Następnie każdy kotlet zwijamy w rulonik i umacniamy po baokach wykałaczkami.