ginta

ginta

Kucharz
[Przepisów: 8]

Chrzanowa zupa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Fajna zupa o charakterystycznym smaku

Chrzanowa zupa

Składniki:

Chrzanowa zupa

 

  • ok. 200 ml chrzanu
  • ok 4 szt.białej kiełbasy
  • 20-30 dag wędzonego boczku lub wędzonki
  • 4 jajka na ugotowane na twardo
  • 2-4 szt. suszonych grzybów
  • 1szt. małej śmietany 18%
  • 2 szt.cebuli
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • pieprz i sól

 

 

Sposób przygotowania:

Chrzanowa zupa
Do 1.5 litra wody wkładamy kiełbasę ,grzyby,wędzony boczek lub wędzonkę oraz przyprawy i zagotowujemy.Między czasie obieramy cebulę i opiekamy w całości na palniku gazowym i także wkładamy do środka zupy.Gotujemy ok 30 - 40 min, wyjąć mięso. Zupę zagęszczamy śmietaną z odrobiną mąki. Na końcu dodajemy chrzan oraz doprawiamy do smaku. Wędzony boczek lub wędzonkę pokroić w kostkę a białą kiełbasę w plastry.Jajka pokroić na ćwiartki ułożyć na talerzu i zalać gorącą zupą.Przed podaniem posypać natką pietruszki.