Sposób przygotowania:
Chrzanowa zupa z jajkiem
Kiełbaski dokładnie myjemy, zalewamy 5 szklankami wody. Dodajemy ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liście laurowe i papryczkę chili i gotujemy 10 minut. Po tym czasie dodajemy obraną marchewkę, seler i cebulę. Gotujemy do miękkości warzyw. Łyżką cedzakową wyciągamy kiełbaski, warzywa i wszystkie przyprawy i do wywaru dodajemy chrzan z cukrem, zagotowujemy. Kiełbaski kroimy w cienkie talarki, kilka zostawiamy do dekoracji, pozostałe wrzucamy do zupy. Wlewamy śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W razie potrzeby dolewamy odrobinę wody. Jajka gotujemy na twardo, obieramy, kroimy na ćwiartki. Zupę nalewamy do szerokich talerzyków. Przybieramy jajkami, plasterkami kiełbasy i drobno posiekaną natką pietruszki.
msewka