przejs

przejs

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Chudy bigos

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Bigos w wersji uboższej, specjalnie dla mojej niezbyt mięsożernej rodzinki.

Chudy bigos

Składniki:

Chudy bigos

 

  • ok.0,5 kg kiszonej kapusty
  • 0,5kg białej kapusty
  • 5-6 suszonych grzybków
  • laska dobrej kiełbasy
  • 25 dag wędzonego boczku
  • 3-4 listki laurowe
  • ziele angielskie 5-6 sztuk
  • 2-3 ząbki czosnku
  • szczypta kminku
  • sól,
  • pieprz,
  • słodka papryka

 

Sposób przygotowania:

Chudy bigos
Kapustę kiszoną kroimy, zalewamy niewielką ilością zimnej wody. Gotujemy. Kapustę białą szatkujemy, wkładamy do garnka razem z grzybkami , zalewamy wodą i również gotujemy-w osobnym garnku. Boczek i kiełbasę kroimy w kosteczkę, podsmażamy. Kiedy kapusty się ugotują, łączymy je ze sobą, dodajemy podsmażoną kiełbasę i boczek, a także przyprawy. Gotujemy całość na wolnym ogniu około godziny, pilnując by się nie przypaliła oraz w razie potrzeby uzupełniając wodę. Bigos należy przygotowywać około 3 dni wcześniej. Dobrze jest go podgotować codziennie przez te 3 dni przez 1,5-2 godziny, bo właśnie wtedy nabiera odpowiedniego smaku. Można go z powodzeniem mrozić.
Warto dodać do bigosu odrobinę czerwonego wina, wzbogaca ono dodatkowo smak.