Sposób przygotowania:
Chudy bigos
Kapustę kiszoną kroimy, zalewamy niewielką ilością zimnej wody. Gotujemy. Kapustę białą szatkujemy, wkładamy do garnka razem z grzybkami , zalewamy wodą i również gotujemy-w osobnym garnku. Boczek i kiełbasę kroimy w kosteczkę, podsmażamy. Kiedy kapusty się ugotują, łączymy je ze sobą, dodajemy podsmażoną kiełbasę i boczek, a także przyprawy. Gotujemy całość na wolnym ogniu około godziny, pilnując by się nie przypaliła oraz w razie potrzeby uzupełniając wodę. Bigos należy przygotowywać około 3 dni wcześniej. Dobrze jest go podgotować codziennie przez te 3 dni przez 1,5-2 godziny, bo właśnie wtedy nabiera odpowiedniego smaku. Można go z powodzeniem mrozić.
Warto dodać do bigosu odrobinę czerwonego wina, wzbogaca ono dodatkowo smak.
Warto dodać do bigosu odrobinę czerwonego wina, wzbogaca ono dodatkowo smak.