SUPERPRZEPIS

Chutney rabarbarowy z curry

         
ocena: 5/5 głosów: 6
Chutney rabarbarowy z curry Więcej zdjęć (5)

Sezon na rabarbar w pełni to trzeba to wykorzystać. Robię jeden za drugim chetney'e ze wszystkim co się da .

Składniki:

Chutney rabarbarowy z curry

 

 

Sposób przygotowania:

Chutney rabarbarowy z curry
Rabarbar obrać , umyć i pokroić w cienkie plasterki .Cebule i jabłko obrać i pokroić w kostkę .Rodzynki namoczyć gorącą wodą ( tak by je zakryła ). Do garnka włożyć składniki . Wlać wodę i ocet . Dodać miód i goździki. Zagotować. Dusić aż rabarbar , rodzynki , jabłko i cebule rozgotują się, a płyny odparują . Dodać olej i curry i dusić jeszcze chwilę ( dusić na raty - ważne by chetney sie dobrze rozgotował i odparował ) . . Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przełożyć do słoiczków- zakręcić i ostudzić .Pasteryzować 15 minut . *podawać do zimnych mięs , wędlin, serów **chutney podaje sie dobrze schłodzony *** jeśli chodzi o doprawianie to jeśli ktoś woli mniej kwaskowate może dodać jeszczeodrobinę cukru - jeśli kwaśne -mniej miodu
Chutney rabarbarowy z curry
Najprostsze składniki- trzeba wykorzystać sezon na rabarbar
Chutney rabarbarowy z curry
Składniki na chetnej oczyscic - pokroić i dusić
Chutney rabarbarowy z curry
Roprawić i zagęścić chetney tak by był jak powidła
Chutney rabarbarowy z curry
Przełozyc chetney do słoiczków i pasteryzować