Sposób przygotowania:
Ciasteczka kokosowo-kakaowe z kardamonemETAP 1:
Mąkę tortową wymieszać z mąką krupczatką, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Posiekać z tłuszczem, podzielić na 2 części.
Do jednej części dodać przesiane kakao, żółtko, kardamon i łyżkę śmietany, zagnieść ciasto.
ETAP 2:
Do drugiej części dodać mąkę kokosową, żółtko, sok z cytryny, 2 łyżki śmietany i aromat migdałowy, szybko zarobić ciasto. ( gdy ciasto będzie zbyt suche dodać więcej śmietany) Oba kolory ciasta oddzielnie zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 15-20 minut.
ETAP 3:
Schłodzone ciasto przerobić, rozwałkować na grubość 2 mm, wyciąć krążki i przekroić na pół.
ETAP 4:
Pół krążki z ciasta układać jedno na drugie, złożyć na pół i skleić końcówki tak jak na zdjęciu.
ETAP 5:
W taki sposób przygotować po pięć płatków i zlepić je razem tworząc kwiatka.
ETAP 6:
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, na środku każdego kwiatuszka umieścić kuleczkę z ciasta. Posmarować mlekiem wymieszanym z cukrem waniliowym. Blaszkę z ciasteczkami włozyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 15 minut.