paprotka25

paprotka25

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 91]

Ciasteczka korzenne wg Beaty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Proste w wykonaniu i bardzo smaczne ciasteczka. Idealne na Święta jak i na co dzień.

Ciasteczka korzenne wg Beaty Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasteczka korzenne wg Beaty

 

  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/4 szklanki miodu
  • 50 dag masła (miękkiego)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody
  • 3, łyżeczki przyprawy korzennej (do piernika)
  • 1 łyżeczka ciemnego kakao

 

  • Z podanych proporcji wyszły mi 3 blachy ciasteczek :)

Sposób przygotowania:

Ciasteczka korzenne wg Beaty
Do miseczki wkładamy wszystkie składniki i mieszamy. Następnie przekładamy na stolnicę i zagniatamy elastyczne ciasto. Dzielimy na mniejsze kawałki i partiami wałkujemy (na posypanej mąką stolnicy) na grubość ok 2-3 mm. Przy pomocy foremek wykrawamy ciasteczka i układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Ciasteczka pieczemy w nagrzanym do 180 st C piekarniku przez 8 min. Ostudzone możemy dowolnie udekorować (ja wole niedekorowane :) ) Przechowujemy w szczelnym pojemniku. Smacznego :)
Ciasteczka korzenne wg Beaty
Do miseczki wkładamy wszystkie składniki i mieszamy
Ciasteczka korzenne wg Beaty
Wymieszane składniki przekładamy na stolinicę i wyrabiamy ciasto
Ciasteczka korzenne wg Beaty
Partiamy wałkujemy ciasto na grubość ok 2-3 mm i wycinamy ciasteczka
Ciasteczka korzenne wg Beaty
Ciasteczka układamy na wyłożonej pergaminem blasze i pieczemy