Sposób przygotowania:
Ciastka markizy orzechowe
Płatki owsiane zrumienić na 2 łyżkach masła, zagnieść z resztą masła,mąką, cukrem waniliowym, cukrem i jajkami na gładkie ciasto.
Przykryć i wstawić do lodówki na 30 minut.
Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm, wycinać foremką o karbowanych brzegach ciastka o średnicy 6 cm i układać na natłuszczonej blasze.
Ciastka piec 10 minut w temp. 200 stop. C.
Ostrożnie zdjąć z blachy i ostudzić.
Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić 6 łyżkami zimnego mleka, dodać żółtko.
Wlać do reszty wrzącego mleka wymieszanego z cukrem. Masło utrzeć na puszystą masę, dodawać po łyżce schłodzony krem, wymieszać z mielonymi orzechami.
Masą posmarować ciasteczka.
Przygotować dwa rodzaje lukru: 1- kawowy, wymieszać 5 łyżek cukru pudru z kawą i 2 łyżkami wody. 2 -cytrynowy, resztę cukru pudru wymieszać z sokiem cytrynowym Pozostałe ciasteczka smarować na przemian lukrem kawowym i cytrynowym.
Polukrowane ciasteczka ułożyć na posmarowanych kremem spodach, udekorować orzechami.
Przykryć i wstawić do lodówki na 30 minut.
Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm, wycinać foremką o karbowanych brzegach ciastka o średnicy 6 cm i układać na natłuszczonej blasze.
Ciastka piec 10 minut w temp. 200 stop. C.
Ostrożnie zdjąć z blachy i ostudzić.
Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić 6 łyżkami zimnego mleka, dodać żółtko.
Wlać do reszty wrzącego mleka wymieszanego z cukrem. Masło utrzeć na puszystą masę, dodawać po łyżce schłodzony krem, wymieszać z mielonymi orzechami.
Masą posmarować ciasteczka.
Przygotować dwa rodzaje lukru: 1- kawowy, wymieszać 5 łyżek cukru pudru z kawą i 2 łyżkami wody. 2 -cytrynowy, resztę cukru pudru wymieszać z sokiem cytrynowym Pozostałe ciasteczka smarować na przemian lukrem kawowym i cytrynowym.
Polukrowane ciasteczka ułożyć na posmarowanych kremem spodach, udekorować orzechami.