magdalennab

magdalennab

Szef Kuchni
[Przepisów: 43]

Ciastka rumowe

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Elegancki poczęstunek

Ciastka rumowe

Składniki:

Ciastka rumowe

 

  • Ciasto:
  • 8 jajek
  • 15 dag mąki krupczatki
  • 15 dag cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1,5 dag cukru waniliowego
  • sól

 

 

  • krem:
  • 25 dag masła
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 1,5 dag cukru waniliowego
  • 75 ml rumu

 

  • poncz:
  • 75 ml rumu
  • 1/3 szklanki mocnej esencji herbacianej

 

  • polewa:
  • 10 łyżek cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 12 dag margaryny
  • 10 kostek czekolady

Sposób przygotowania:

Ciastka rumowe
Przygotowanie ciasta: Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli oraz 8 łyżkami wody na pianę. Do piany, nadal ubijając, dodawać po żółtku, łyżce cukru oraz cukier waniliowy aż masa będzie sztywna. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać, dodać do ubitej masy i delikatnie wymieszać. Formę do pieczenia (25 x 35 cm) wyłożyć papierem, a papier wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Ciasto wlać do formy i piec 35-40 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Formę z upieczonym ciastem wyjąć z piekarnika, położyć do góry dnem na czystej ściereczce i zostawić do wystygnięcia. Następnie odwrócić ją, okroić nożem boki ciasta, wyjąć ciasto z formy i zdjąć papier. Przekroić placek na pół. Przygotowanie ponczu: Połączyć esencję herbacianą z rumem, tak aby ponczu było 1/2 szklanki. Nasączyć nim połowę placka, zużywając do tego połowę ponczu. Resztą ponczu nasączyć drugą połowę placka. Przygotowanie polewy: Margarynę, cukier, 6 łyżek wody połączyć w garnku i zagotować, stale mieszając. Zdjąć z ognia, dodać pokruszoną czekoladę i nadal mieszać, aż czekolada rozpuści się i powstanie jednolita masa. Przygotowanie kremu: Masło utrzeć na puch. Jajka ubić z cukrem na gęstą masę i połączyć z masłem. Dodać rum, cukier waniliowy i utrzeć na gładki krem. Odłożyć 3 łyżki kremu, a pozostałym kremem posmarować bardziej nasączoną połówkę placka. Na niej położyć drugą połówkę, cienko posmarować ją odłożonym kremem i polać ostudzoną polewą czekoladową. Ciasto wstawić na 1 godziną do lodówki. Kroić na kwadraty i każdy z nich dekorować bitą śmietaną.