Sposób przygotowania:
Ciastka z winogronami
Utrzeć tłuszcz z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Wbić jajka, dodać otartą skórke z cytryny. Zmieszać mąke z proszkiem do pieczenia, przesiać do utartej masy. Wyłożyć ciasto na nasmarowaną blachę, wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika.
Piec 1/2 godziny w temp. 175 stop. C. Wyjąć upieczone ciasto z piekarnika, a następnie odstawić do ostygniecia. Podgrzac w rondelku konfiturę, posmarować przestudzone ciasto. Dokładnie rozprowadzić budyń z cukrem i 6 łyżkami mleka. Zagotować resztę mleka, dodać budyń. Ponownie zagotować całość, wlać do miski, przykryć naczynie folią. Opłukać winogrona, osączyć na sitku. Oderwać od łodyżek, pokroić na połówki. usunąć pestki. Ubić na sztywno śmietanę. 2/3 śmietany dodać do dobrze przestudzonego budyniu, delikatnie wymieszać. Posmarować ciasto waniliowym kremem, obłożć połówkami winogron. Wstawić na 1 godzinę do lodówki.
Kiedy masa całkowicie zastygnie, pokroić ciasto na kawałki, napełnić szprycę resztą ubitej śmietany, udekorować wszystkie kawałki ciasta małymi śmietanowymi kleksami. Przed podaniem posypać 2 łyżkami siekanych migdałów.
Piec 1/2 godziny w temp. 175 stop. C. Wyjąć upieczone ciasto z piekarnika, a następnie odstawić do ostygniecia. Podgrzac w rondelku konfiturę, posmarować przestudzone ciasto. Dokładnie rozprowadzić budyń z cukrem i 6 łyżkami mleka. Zagotować resztę mleka, dodać budyń. Ponownie zagotować całość, wlać do miski, przykryć naczynie folią. Opłukać winogrona, osączyć na sitku. Oderwać od łodyżek, pokroić na połówki. usunąć pestki. Ubić na sztywno śmietanę. 2/3 śmietany dodać do dobrze przestudzonego budyniu, delikatnie wymieszać. Posmarować ciasto waniliowym kremem, obłożć połówkami winogron. Wstawić na 1 godzinę do lodówki.
Kiedy masa całkowicie zastygnie, pokroić ciasto na kawałki, napełnić szprycę resztą ubitej śmietany, udekorować wszystkie kawałki ciasta małymi śmietanowymi kleksami. Przed podaniem posypać 2 łyżkami siekanych migdałów.