Sposób przygotowania:
Ciasto 2 smaki
Ciasto piernikowe; Ucieramy jajka z cukrem i margaryna . Dodajemy dżem oraz wlewamy mleko. Miksujemy ,a następnie dosypujemy resztę sypkich składników. Formę o wymiarach 26 x 32 cm smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą lub mąką . Przelewamy gotowe ciasto i pieczemy 50 minut w temp.200 stopni C. Po przestudzeniu kroimy na dwa równe blaty. Ciasto ptysiowe; W garnku zagotowujemy 3/4 szklanki wody z margaryną . Wsypujemy make gdy margaryna się roztopi i połączy z wodą . Mieszamy energicznie by powstało jednolite ciasto. Zestawiamy z ognia . Gdy ciasto jest zimne miksujemy z jajkami. Wykładamy do takiej samej formy co piekliśmy ciasto piernikowe i pieczemy 30 minut w temp.180 stopni C. Miedzy czasie przygotowujemy krem karpatkowy wg przepisu na opakowaniu. Na jeden blat piernikowy wykładamy połowę kremy ,przykrywamy ciastem ptysiowym. Smarujemy drugą częścią kremu i przykrywamy drugim blatem ciasta piernikowego. Wierzch smarujemy lukrem zrobionym z cukru pudru i soku. Posypujemy wiórkami i perełkami .
KasiaJulcia
Izabela Nowak-slonce
dziękuję