Izabela Nowak-slonce

Izabela Nowak-slonce

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 124]

Ciasto 2 smaki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne połączenie piernika z ciastem ptysiowym przełożonym kremem karpatkowym.

Ciasto 2 smaki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto 2 smaki

 

  • Ciasto piernikowe:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 mały słoiczek dżemu o dowolnym smaku
  • 125 g margaryny
  • 375 ml mleka
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 szklanka cukru

 

 

 

  • Lukier :
  • 5 łyżek cukru pudru
  • sok z czarnej porzeczki może być z kartonu

 

  • wiórka kokosowe do posypania ciasta
  • perełki do ciasta do ozdoby

Sposób przygotowania:

Ciasto 2 smaki
Ciasto piernikowe; Ucieramy jajka z cukrem i margaryna . Dodajemy dżem oraz wlewamy mleko. Miksujemy ,a następnie dosypujemy resztę sypkich składników. Formę o wymiarach 26 x 32 cm smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą lub mąką . Przelewamy gotowe ciasto i pieczemy 50 minut w temp.200 stopni C. Po przestudzeniu kroimy na dwa równe blaty. Ciasto ptysiowe; W garnku zagotowujemy 3/4 szklanki wody z margaryną . Wsypujemy make gdy margaryna się roztopi i połączy z wodą . Mieszamy energicznie by powstało jednolite ciasto. Zestawiamy z ognia . Gdy ciasto jest zimne miksujemy z jajkami. Wykładamy do takiej samej formy co piekliśmy ciasto piernikowe i pieczemy 30 minut w temp.180 stopni C. Miedzy czasie przygotowujemy krem karpatkowy wg przepisu na opakowaniu. Na jeden blat piernikowy wykładamy połowę kremy ,przykrywamy ciastem ptysiowym. Smarujemy drugą częścią kremu i przykrywamy drugim blatem ciasta piernikowego. Wierzch smarujemy lukrem zrobionym z cukru pudru i soku. Posypujemy wiórkami i perełkami .
Ciasto 2 smaki
Ciasto piernikowe miksujemy do momentu pojawienia sie pecherzy powietrza,
Ciasto 2 smaki
Po upieczeniu dzielimy je na dwa blaty..
Ciasto 2 smaki
Ciasto ptysiowe pieczemy w tej samej formie co ciasto piernikowe.
Ciasto 2 smaki
Z cukru pudru i soku robimy lukier do polania ciasta.