Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Ciasto 7Days

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ładnie wyglądające ciasto z rogalikami , masą czekoladową przełamany warstwą powideł i bitej śmietany

Ciasto 7Days Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto 7Days

 

  • Biszkopt:
  • 8 jajek
  • 6 łyżek mąki
  • 1 szkl cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Masa:
  • 5 żółtek
  • 1 mały budyń waniliowy
  • cukier waniliowy
  • 1 margaryna
  • 3 łyżki mąki
  • 1/2 szkl cukru
  • 2 szkl mleka
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki kakao

 

  • Bita śmietana:
  • 1/2 litra śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny

 

  • Oraz:
  • słoik powidła śliwkowego
  • 2 opakowania 7 days mini
  • polewa

Sposób przygotowania:

Ciasto 7Days

Biszkopt: Białka ubić , dodać cukier , żółtka, mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na pół i wylać na blachy. ( lub upiec jeden duży i po ostygnięciu przeciąć na pół). Upiec. Masa: 1,5 szklanki mleka zagotować z cukrem, pozostałe mleko rozmieszać z żółtkami ,budyniem i mąką . Masę wlać do gotującego się mleka i ugotować gęsty budyń . Ostudzić. Kawę rozpuścić w 3 łyżeczkach wrzątku i ostudzić. Margaryną utrzeć na puszystą masę , dodać budyń , kawę i kakao. Ucierać do połączenia się składników. Można do smaku dodać spirytus. Bita śmietana: Żelatynę rozpuścić w 1/4 szkl wrzątku i ostudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem dodać wystudzaną żelatynę. Chwileczkę ubić. Przełożenie ciasto: biszkopt - powidła - masa - rogaliki 7days mini - bita śmietana - biszkopt - polewa. Ciasto schłodzić w lodówce.


Poznaj też inne przepisy na zaskakujące ciasta >>>

Ciasto 7Days
Powidła śliwkowe rozsmarować na pierwszym biszkopcie
Ciasto 7Days
Na biszkopt z powidłami wyłożyć masę czekoladową
Ciasto 7Days
Na masie na całej powierzchni ułożyć rogaliki 7 days mini
Ciasto 7Days
Na rogaliki wyłożyć bitą śmietanę , przykryć biszkoptem i polać polewą.