kasiunia.1981

kasiunia.1981

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 104]

Ciasto a*la piernik

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Delikatnie cynamonowe ciasto smakiem przypominające piernik;)

Ciasto a*la piernik Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto a*la piernik

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto a*la piernik
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno(ze szczyptą soli). Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną na pulchną masę. Suche składniki przesiać przez sitko i wymieszać ze sobą. Do masy żółtkowej dodawać stopniowo suche składniki na przemian z mlekiem,następnie dżem.Miksujemy jeszcze przez chwilę.Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie (już nie robotem) mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia,wylewamy ciasto i do piekarnika na ok 50 min w temperaturze 180*C. Za polewę posłużyły mi czekoladowe mikołajki których nikt nie chciał zjeść i mleko w proszku.
Ciasto a*la piernik
Żółtka ucieramy z cukrem i margaryną na pulchną masę
Ciasto a*la piernik
Stopniowo dodajemy suche składniki naprzemiennie z mlekiem
Ciasto a*la piernik
Jeszcze tylko dżem,piana z białek i do piekarnika
Ciasto a*la piernik
gotowe ciasto studzimy i dekorujemy polewą lub cukrem pudrem

Tagi:

jajka jajko