iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Ciasto ananasowe z bezą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pyszne ciasto dla amatorów wiórek kokosowych.

Ciasto ananasowe z bezą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasto ananasowe z bezą

 

  • 16 dkg margaryny
  • 16 dag cukru
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 28 dag mąki pszennej
  • 12 dag maki ziemniaczanej
  • 1 mały proszek do pieczenia
  • 150 ml mleka
  • 3 łyżki białego wina
  • kokosowa beza:
  • 2 białka
  • 1 jajko
  • 10 dag cukru
  • 10 dag wiórek kokosowych
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego
  • dodatkowo 1 puszka ananasa w syropie

Sposób przygotowania:

Ciasto ananasowe z bezą
Margaryną utrzeć z cukrem, jajkami i żółtkami na gładki krem. Wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia i dodać do utartej masy, następnie dodać mleko oraz wino, gładkie i pulchne ciasto wylać na dno wysmarowanej prostokątnej formy(średniej wielkości)na ciasto poukładać odsączone z syropu plastry ananasa i przykryć je bezą kokosową.
Piec w temp.180st około 40 min.

Beza kokosowa:
Białka ubić z cukrem, do sztywnej bezy dodać całe jajko i budyń w proszku, delikatnie wymieszać, na sam koniec dodać wiórki kokosowe
Ciasto ananasowe z bezą
Ciasto wylać do formy i ułożyć na na wierzchu ananasa
Ciasto ananasowe z bezą
Wierzch ciasta pokryć bezą kokosową i wyrównać