sofieta

sofieta

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 96]

Ciasto ananasowe z kremem budyniowym i kokosem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Jasny biszkopt, przełożony lekkim kremem budyniowo-maślanym z dodatkiem ananasa i przykrytym chrupiącą, kokosową bezą. Pyszne polączenie)

Ciasto ananasowe z kremem budyniowym i kokosem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto ananasowe z kremem budyniowym i kokosem

 

  • Ciasto ananasowe z kremem bydyniowym i kokosem

 

  • Składniki na blaszkę 33x23cm:

 

 

  • Krem:
  • 1 puszka ananasów lub swiezy ananas
  • 3 budynie śmietankowe z cukrem( jeśli bez cukru należy dodać 5 łyżek cukru)
  • 750 ml mleka
  • 170 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka rumu/wodki

 

  • Beza kokosowa:
  • 4 białka
  • 165 g cukru
  • 160 g wiórek kokosowych

 

  • Poncz:
  • sok z ananasa dopełniony wodą do objętości jednej szklanki/ lub herbata z cytryna

 

Sposób przygotowania:

Ciasto ananasowe z kremem budyniowym i kokosem
Biszkopt: Białka ubijamy mikserem. Do lekko ubitych białek stopniowo dodajemy cukier i nadal ubijamy na sztywną, błyszczącą pianę. Zmniejszamy obroty miksera, dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy przesiane i wymieszane z proszkiem mąki. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżka. Blaszkę(23x33 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 °C. do suchego patyczka. Krem: Ananasy odsączamy z soku i kroimy w małą kostkę. Gotujemy 3 budynie na mleku (z 750 ml odlewamy ¾ szklanki i rozrabiamy proszek budyniowy). Budyń studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Do utartej masy dodajemy po łyżce budyń i ucieramy mikserem. Pod koniec dodajemy rum. Beza kokosowa: Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, dodajemy kokos i bardzo delikatnie mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy przygotowaną masę. Pieczemy około 20 – 30 minut w temperaturze 175 -180 °C. Z letniej bezy delikatnie ściągamy papier. Składanie: Ostudzony biszkopt równo przycinamy, wyrównujemy ewentualne niedoskonałości ( ja ścinam brązowy wierzch i spód), kroimy wzdłuż, nasączamy ( u mnie sok ananasowy i woda/ ewentualnie herbata w przypadku swiezego ananasa). Jeden płat ciasta smarujemy częścią masy, na masę kładziemy pokrojone ananasy, przykrywamy drugim płatem. Na wierzchu rozsmarowujemy pozostałą masę, przykrywamy bezą kokosową. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Najlepsze po nocy w lodówce. Smacznego.
Ciasto ananasowe z kremem budyniowym i kokosem
Białka ubijamy mikserem. Do lekko ubitych białek stopniowo dodajemy cukier i nadal ubijamy na sztywną, błyszczącą pianę. Zmniejszamy obroty miksera, dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy przesiane i wymieszane z proszkiem mąki. Delikatnie mie
Ciasto ananasowe z kremem budyniowym i kokosem
Gotujemy 3 budynie na mleku (z 750 ml odlewamy ¾ szklanki i rozrabiamy proszek budyniowy). Budyń studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Do utartej masy dodajemy po łyżce budyń i ucieramy mikserem. Pod koniec dodajemy rum.
Ciasto ananasowe z kremem budyniowym i kokosem
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, dodajemy kokos i bardzo delikatnie mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy przygotowaną masę. Pieczemy około 20 – 30 minut w temperaturze 175 -180 °C. Z letniej bezy delikatnie ściągamy
Ciasto ananasowe z kremem budyniowym i kokosem
Ostudzony biszkopt równo przycinamy, wyrównujemy ewentualne niedoskonałości ( ja ścinam brązowy wierzch i spód), kroimy wzdłuż, nasączamy ( u mnie sok ananasowy i woda/ ewentualnie herbata w przypadku swiezego ananasa). Jeden płat ciasta smarujemy cz