Sposób przygotowania:
Ciasto bakaliowe z kremem budyniowym
Migdały i orzechy posiekać, rodzynki sparzyć, osączyć. Bakalie ułożyć na pianie z białek.
Formy wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 15 minut.
Upieczone i wystudzone placki bakaliowe przełożyć kremem i układać tak, by na spodzie i na wierzchu znalazły się bakalie.
Ciasto: mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z margaryną. Dodać żółtka, cukier puder, śmietanę, zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 równe części, odstawić do lodówki na 30 minut.
Krem: jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Mąkę rozprowadzić częścią zimnego mleka, dodać do utartych jajek, a następnie wlać na wrzące mleko i gotować stale mieszając, aż krem zgęstnieje.
Miękkie masło ubić mikserem na puch. Dodawać po 1 łyżce zimny ugotowany budyń. Całość dokładnie ubić.
Dwie jednakowej wielkości blaszki posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkować na wielkość blaszki, ułożyć w formach 2 placki. Placki posmarować dżemem, a na wierzchu ułożyć pianę z ubitych
Formy wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 15 minut.
Upieczone i wystudzone placki bakaliowe przełożyć kremem i układać tak, by na spodzie i na wierzchu znalazły się bakalie.
Ciasto: mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z margaryną. Dodać żółtka, cukier puder, śmietanę, zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 równe części, odstawić do lodówki na 30 minut.
Krem: jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Mąkę rozprowadzić częścią zimnego mleka, dodać do utartych jajek, a następnie wlać na wrzące mleko i gotować stale mieszając, aż krem zgęstnieje.
Miękkie masło ubić mikserem na puch. Dodawać po 1 łyżce zimny ugotowany budyń. Całość dokładnie ubić.
Dwie jednakowej wielkości blaszki posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkować na wielkość blaszki, ułożyć w formach 2 placki. Placki posmarować dżemem, a na wierzchu ułożyć pianę z ubitych