Ciasto bakaliowe z kremem budyniowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Migdały i orzechy posiekać, rodzynki sparzyć, osączyć. Bakalie ułożyć na pianie z białek. Formy wstawić do nagrzanego pieka

Ciasto bakaliowe z kremem budyniowym

Składniki:

Ciasto bakaliowe z kremem budyniowym

 

  • Ciasto:
  • 4 jajka,
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany,
  • ½ szklanki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 25 dag margaryny,
  • 3-3,5 szklanki mąki,
  • 1 mały słoik dżemu,
  • 20-30 dag bakalii (orzechy, rodzynki, migdały).
  • Krem:
  • 4 jajka,
  • 2 szklanki mleka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 20 dag masła.

Sposób przygotowania:

Ciasto bakaliowe z kremem budyniowym
Migdały i orzechy posiekać, rodzynki sparzyć, osączyć. Bakalie ułożyć na pianie z białek.

Formy wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 15 minut.

Upieczone i wystudzone placki bakaliowe przełożyć kremem i układać tak, by na spodzie i na wierzchu znalazły się bakalie.

Ciasto: mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z margaryną. Dodać żółtka, cukier puder, śmietanę, zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 równe części, odstawić do lodówki na 30 minut.

Krem: jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Mąkę rozprowadzić częścią zimnego mleka, dodać do utartych jajek, a następnie wlać na wrzące mleko i gotować stale mieszając, aż krem zgęstnieje.

Miękkie masło ubić mikserem na puch. Dodawać po 1 łyżce zimny ugotowany budyń. Całość dokładnie ubić.

Dwie jednakowej wielkości blaszki posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkować na wielkość blaszki, ułożyć w formach 2 placki. Placki posmarować dżemem, a na wierzchu ułożyć pianę z ubitych