jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Ciasto bananowa wyspa

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

ciasto bananowa wyspa wspaniałe ciasto na większe uroczystości

Ciasto bananowa wyspa

Składniki:

Ciasto bananowa wyspa

 

  • CIASTO:
  • 6 jajek
  • 30 dag cukru
  • cukier waniliowy
  • 10 łyżek gorącej wody
  • 20 dag mąki
  • 2 budynie czekoladowe
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • KREM:
  • 20 dag masła
  • 1 budyń waniliowy
  • 350 ml mleka
  • 1/2 puszki ananasa
  • 2 banany
  • 2 łyżeczki dżemu ananasowego
  • POLEWA:
  • gotowa polewa czekoladowa
  • 2 łyżki płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

Ciasto bananowa wyspa
CIASTO: Żółtka ubić z 2 łyżkami cukru, cukrem waniliowym i wodą. Dodać ubite białka z pozostałym cukrem i połączyć z mąką, 2 budyniami czekoladowymi i proszkiem do pieczenia. Ciasto upiec w blasze w piekarniku w temp. 180 stop. C. około 30 minut. KREM: Budyń waniliowy ugotować z cukrem. Ostudzić ucierając dodawać do masła ananasy i banany pokrojone. Wymieszać z kremem. Ciasto przekroić na 3 części. Nasączyć sokiem ananasowym, przełożyć kremem. Wierzch posmarować dżemem ananasowym. Polać polewą i posypać płatkami migdałowymi.