Sposób przygotowania:
Ciasto bananowe
Roztopić 2 łyżki tłuszczu. wyłożyć pergaminem tortownicę o śred. 26 cm. Polać pergamin rozpuszczonym tłuszczem, a następnie posypać 5 czubatymi łyżkami cukru. Rozetrzeć resztę tłuszczu, pozostałe 5 łyżek cukru oraz jajka na puszystą masę. Zmieszać mąkę z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, połączyć z masą. Wycisnąć sok z cytryny, wcześniej cytrynę wyszorować i sparzyć skórke wrzątkiem. Obrać banany ze skórki, pokroić na 2 cm kawałki. Skropić sokiem z cytryny, rozłożyć równomiernie na dnie tortownicy. Posypać 4 dag wiórków kokosowych. Wyłożyć ciasto na banany, rozsmarować. Piec przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stop. C. Po upieczeniu wyjąć tortownicę z piekarnika, ostrym nożem odddzielić brzeg ciasta od formy.
Ciasto dobrze wystygnięte wyjąć z formy i posypać resztą wiórków kokosowych. Dodać do kremówki 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki kakao, rozmieszać. ubić na sztywno śmietanę. Podawać ciasto z kremem czekoladowym.
Ciasto dobrze wystygnięte wyjąć z formy i posypać resztą wiórków kokosowych. Dodać do kremówki 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki kakao, rozmieszać. ubić na sztywno śmietanę. Podawać ciasto z kremem czekoladowym.