Sposób przygotowania:
Ciasto Beaty, czyli mojeBiszkopt:
Białka ubijam na sztywną pianę, dodaje porcjami cukier i po jednym żółtku. Mąkę i kakao przesiewam i łączę delikatnie z masą jajeczną. Ciasto przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30-35 min. Upieczone wyjmuję i studzę. Zimny biszkopt kroję na dwa blaty.
Masa:
Wafelki śmietankowe kroję w drobną kostkę. Dwie galaretki cytrynowe rozpuszczam w 500 ml wrzątku i studzę. Kremówkę ubijam na sztywno z cukrem pudrem, dodaję tężejącą galaretkę i pokrojone wafelki.
ETAP 3:
Galaretkę truskawkową rozpuszczam w szklance wrzątku i studzę.
ETAP 4:
Na spodzie biszkoptowym rozsmarowuję połowę masy śmietankowej z wafelkami, na masie układam biszkopty nasączone galaretką truskawkową, przykrywam pozostałą masą śmietankową oraz drugim blatem biszkoptowym.
Polewa:
Składniki polewy rozpuszczam w rondelku i mieszam, gotując, aż połączą się ze sobą. Polewą smaruję wierzch ciasta i posypuję kandyzowanymi owocami pokrojonymi w kostkę.
marietta