Sposób przygotowania:
Ciasto biedronka
CIASTO KRUCHE - Ugotowane żółtka przetrzeć przez sito i dodać do pozostałych składników na stolnicy. Zagnieść ciasto kruche. Dobrze schłodzić w lodówce. CIASTO CIEMNE - Białka ubić z cukrem, dodając żółtka i pozostałe składniki. Schłodzone ciasto kruche zetrzeć na tarce o dużych oczkach, delikatnie wmieszać do ciasta ciemnego. Upiec dwa placki. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180. KREM I - Z mleka, budyniu, mąki, cukru u gotować budyń. Masło utrzeć, dodać przestudzony budyń. KREM II - Galaretkę rozpuścić w ¼ szklance wody. Śmietanę ubić, dodać cukier puder i tężejącą galaretkę. Przełożenie ciasta Ciasto ciemne – 1/3 krem I – biszkopt lekko skropione likierem kawowym – pozostały I krem – ciasto ciemne – krem II – biszkopt jasnyNa wierzch biszkoptu można wylać polewę czekoladową lub odłożyć trochę masy posmarować wierzch i posypać pokruszonymi herbatnikami.
dayzi