gosia239

gosia239

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 234]

Ciasto biedronka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne ciasto o ciekawy połączeniu dwóch mas i ciasta ucieranego z kruchym

Ciasto biedronka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto biedronka

 

  • Ciasto kruche
  • 10 dag masła
  • 2 żółtka gotowane
  • 2 żółtka surowe
  • 5 dag cukru pudru
  • 20 dag mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Ciasto ciemne
  • 9 jajek
  • 1 ½ szklanki mąki
  • 3 łyżeczki kakao
  • 1 ½ szklanki cukru kryształu
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Ciasto jasne
  • Upiec cienki jasny biszkopt z 4 jaj

 

 

  • Krem II
  • ½ l śmietany kremówki
  • 1 czerwona galaretka
  • cukier puder do smaku

 

  • Dodatki
  • 1 duża paczka podłużnych biszkoptów
  • ½ szklanki likieru kawowego

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto biedronka
CIASTO KRUCHE - Ugotowane żółtka przetrzeć przez sito i dodać do pozostałych składników na stolnicy. Zagnieść ciasto kruche. Dobrze schłodzić w lodówce. CIASTO CIEMNE - Białka ubić z cukrem, dodając żółtka i pozostałe składniki. Schłodzone ciasto kruche zetrzeć na tarce o dużych oczkach, delikatnie wmieszać do ciasta ciemnego. Upiec dwa placki. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180. KREM I - Z mleka, budyniu, mąki, cukru u gotować budyń. Masło utrzeć, dodać przestudzony budyń. KREM II - Galaretkę rozpuścić w ¼ szklance wody. Śmietanę ubić, dodać cukier puder i tężejącą galaretkę. Przełożenie ciasta Ciasto ciemne – 1/3 krem I – biszkopt lekko skropione likierem kawowym – pozostały I krem – ciasto ciemne – krem II – biszkopt jasnyNa wierzch biszkoptu można wylać polewę czekoladową lub odłożyć trochę masy posmarować wierzch i posypać pokruszonymi herbatnikami.
Ciasto biedronka
Z podanych składników zarabiamy kruche ciasto
Ciasto biedronka
Do utartego ciasta ciemnego trzemy ciasto jasne kruche
Ciasto biedronka
Ciasto dzielimy na pół pieczemy osobno w nagrzanym piekarniku
Ciasto biedronka
Ubijamy kremówkę dodajemy tężejącą galaretkę