Sposób przygotowania:
Ciasto budyniowo-kawowe
Biszkopt: żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie porcjami dodajemy żółtka oraz cukier. Na koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz kakao, dokładnie, lecz ostrożnie mieszamy łyżką. Gotowe ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 35 minut w temp. 180*C. Po upieczeniu biszkopt studzimy. Następnie umieszczamy go ponownie w blaszce w której się piekł i nasączamy ponczem. Odstawiamy. Masa kawowa: kawę zalewamy 1/4 szklanki gorącej wody. Następnie wsypujemy żelatynę i mieszamy, aż żelatyna oraz kawa się rozpuszczą. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno wraz z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Masa budyniowa: 2 szklanki mleka wlewamy do małego garnka i zagotowujemy wraz z cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałym mleku rozpuszczamy budynie i dodajemy do gotującego się mleka w garnku. Następnie do gorącego budyniu dodajemy margarynę i chwilę gotujemy na wolnym ogniu, aby margaryna się rozpuściła, a masa zgęstniała. Przełożenie ciasta: gorącą masę budyniową wylewamy na nasączony biszkopt w blaszce. Schładzamy. Na masę budyniową wykładamy masę śmietanowo-kawową. Na wierzch ścieramy gorzką czekoladę. Gotowe ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Sarenka
madi356
Sarenka napisał(a):