madi356

madi356

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 494]

Ciasto budyniowo-kawowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Ciasto pracochłonne ale bardzo pyszne.

Ciasto budyniowo-kawowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto budyniowo-kawowe

 

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa śmietanowo-kawowa:
  • 1/2 l smietany 36%
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 2 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • Masa budyniowa:
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 3 szklanki mleka
  • 200 g margaryny
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru
  • Poncz:
  • kilka kropli aromatu rumowego
  • 1/4 szklanka wody

 

Sposób przygotowania:

Ciasto budyniowo-kawowe
Biszkopt: żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie porcjami dodajemy żółtka oraz cukier. Na koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz kakao, dokładnie, lecz ostrożnie mieszamy łyżką. Gotowe ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 35 minut w temp. 180*C. Po upieczeniu biszkopt studzimy. Następnie umieszczamy go ponownie w blaszce w której się piekł i nasączamy ponczem. Odstawiamy. Masa kawowa: kawę zalewamy 1/4 szklanki gorącej wody. Następnie wsypujemy żelatynę i mieszamy, aż żelatyna oraz kawa się rozpuszczą. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno wraz z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Masa budyniowa: 2 szklanki mleka wlewamy do małego garnka i zagotowujemy wraz z cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałym mleku rozpuszczamy budynie i dodajemy do gotującego się mleka w garnku. Następnie do gorącego budyniu dodajemy margarynę i chwilę gotujemy na wolnym ogniu, aby margaryna się rozpuściła, a masa zgęstniała. Przełożenie ciasta: gorącą masę budyniową wylewamy na nasączony biszkopt w blaszce. Schładzamy. Na masę budyniową wykładamy masę śmietanowo-kawową. Na wierzch ścieramy gorzką czekoladę. Gotowe ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Ciasto budyniowo-kawowe
Biszkopt kakaowy wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto budyniowo-kawowe
Do gorącej masy budyniowej wmieszujemy margarynę.
Ciasto budyniowo-kawowe
Gorącą masę budyniową wykładamy na nasączony biszkopt.
Ciasto budyniowo-kawowe
Do ubitej śmietany dodajemy ostudzoną kawę z żelatyną