katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Ciasto capuccinowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto z kawowym smakiem.

Ciasto capuccinowe

Składniki:

Ciasto capuccinowe

 

  • dżem
  • poncz 1/2 szklanki
  • śmietana kremówka 2 opakowania
  • cukier waniliowy
  • żelatyna 4 łyżeczki

 

  • Na ciasto

 

  • jajka 4 sztuki
  • mąka 3/4 szklanki
  • cukier 1/2 szklanki
  • woda 2 łyżki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka

 

  • Na krem

 

  • budyń śmietankowy 2 opakowania
  • kawa capuccino 2 łyżki
  • mleko 2,5 szklanki
  • cukier 5-6 łyżek
  • masło 35 dag

Sposób przygotowania:

Ciasto capuccinowe
Wybijamy jajka,oddzielając białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier, żółtka i wodę. Musimy powoli wmieszać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Wykładamy ciasto na przygotowaną blaszkę [natłuścić albo wyłożyć papierem do pieczenia] i pieczemy ok. 30 minut. Ciasto musi wystygnąć. Lekko nasączamy je ponczem i smarujemy dżemem. Dwa budynie gotujemy na mleku z dodatkiem cukru, studzimy.Miksujemy z masłem i kawą capuccino. Wykładamy na ciasto z dżemem. Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym i rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatyną. Wykładamy na krem, ciasto dowolnie można udekorować.